(E)ijk.Punt - Op de weegschaal
By column | Trending Posts
Published on: Wednesday 22 June 2022 08:48 AM
SHARE
Precies een week geleden zagen we overal beelden langskomen van ondergelopen straten, erven en huizen. Beelden van Paramaribo en omgeving. Het duurde een hele dag en toen was het weer voorbij. Tot de volgende regenbui. Anders is het voor de bewoners van Brokopondo die al maanden achtereen in het water zitten, zonder enige hoop op verbetering in zicht, die zich op kort termijn zal aandienen.
In een dergelijke situatie is het moeilijk positief te blijven, hoe graag je dat ook zou willen. Men zegt dat je je hoofd niet moet breken met dingen die je niet kan veranderen. Zoals de regen. Weersomstandigheden kunnen we niet beïnvloeden. Als de zon te fel is, kun je er een parasol, pet of hoed bij halen om te voorkomen dat je verbrandt. Als het regent, kan een mantel of paraplu beschutting bieden, of je haalt er in Suriname tegenwoordig een bootje bij en maakt er iets moois van. Maar als je letterlijk al maanden in het water zit, is dat optimisme ver zoek en vergaat het lachen je op den duur wel. Je zal hulp nodig hebben om je eruit te trekken.
Het is dus niet vreemd dat de bewoners van Brokopondo nu van zich laten horen en hun eisen op tafel hebben gelegd. Je vraagt je eigenlijk in gemoede af waarom het zo lang duurt voordat er echt actie wordt ondernomen. En dan ook actie waar de mensen ook daadwerkelijk iets aan hebben.
Eigenlijk is het jammer dat het zover moest komen dat de mensen een petitie moeten aanbieden in dit geval. Je zou toch denken dat bij spoedsituaties de koppen meteen bij elkaar gestoken worden om het probleem aan te pakken. Immers water is broodnodig maar we weten ook hoe verwoestend water kan zijn. Dus drie maanden in het water liggen wens je niemand toe. Jammer.
Weet je wat ook jammer is? Dat een Surinaamse sporter zich niet trots kan voelen wanneer hij een felicitatie krijgt van de nummer één van het land bij een behaalde prestatie. Gewoon omdat de overheid zich door de jaren heen niet heeft gehouden aan afspraken en toezeggingen die zijn gemaakt en niks heeft bijgedragen aan behaalde resultaten.
Het is net als die ene tante die je altijd voorbij liep, het moment dat je de lotto hebt gewonnen of iets groots hebt bereikt staat ze als eerste aan je deur. Iedereen moet maar goed zien dat we familie zijn. Je wordt op dat moment overladen met complimenten van een trotse tante die er geen genoeg van krijgt je te vertellen hoe geweldig je bent. Tante is de tijden vergeten toen je haar om een gulden vroeg zodat je de bus kon betalen om naar school te gaan. Ze is vergeten hoe ze toen nooit geld had en ze je uitmaakte voor dat lastige nichtje ‘sa nooit ab’ wan moni in en saka en e waka e begi begi sma.’
Daar staat tante nu dan, met een mond vol lof en glorie.
Bij sommige mensen werkt het geheugen selectief en bij weer anderen draait het op volle toeren. Dat heeft de president en vooral ook de minister van OW mogen merken, toen zij zich gelaarsd en al besloten te oriënteren in enkele ondergelopen buurten.
We werden getrakteerd op een tete a tete tussen een burger en de president en minister. Duidelijk merkbaar was dat de hoogwaardigheidsbekleders alles behalve gecharmeerd waren van hetgeen de burger naar voren bracht met name over een gewraakte uitspraak die ooit door de minister van OW werd gedaan.
De burger liet haar ongenoegen blijken en de minister deed het af met ‘u weet ook waarom dat is gezegd.’
Of dat het juiste antwoord is geweest zal nog blijken. In een tijd waar een volk geteisterd wordt door armoede, een zichtbaar verhoogde criminaliteit, een duidelijke vervaging van normen en waarden, prijzen die steeds verhoogd worden, en woongebieden die bij de minste regenbui verzuipen, zou het raadzaam zijn elk woord op een weegschaal te leggen.
Dat ene net verkeerde uitgesproken woord kan de weegschaal gevaarlijk doen hellen. Vaak nou net naar de verkeerde kant. Oppassen geblazen want de kans is groot dat die hele weegschaal dan in het water belandt. En dat wil je niet. Sinds je beseft dat er niet zo snel adequate hulp komt voor ‘in het water geraakten’. Vraag het aan de bewoners van Brokopondo. Zij hebben er al maanden ervaring mee.
GERELATEERD NIEUWS

Monteur aangehouden door leden RBTM
Leden van het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) hebben op vrijdag 17 j...
Wednesday 22 June 2022, 01:08 AM| Trending Posts

FSA overhandigt cheque aan Granman Aboikoni
De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft op 17 juni 2022 een ...
Wednesday 22 June 2022, 01:09 AM| Trending Posts

Senaat VS akkoord met iets strengere wapenwetgeving
De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag akkoord gegeven voor een strengere...
Wednesday 22 June 2022, 01:23 AM| Trending Posts

DG Rotary onder de indruk van community projecten
Pasgeleden is de District Governor (DG) van de Rotary, Sonya Alleyne o...
Wednesday 22 June 2022, 01:33 AM| Trending Posts

Vrouw aangehouden voor posten drugs in pakket
Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade hebben op zaterdag 18 j...
Wednesday 22 June 2022, 05:38 AM| Trending Posts