Bovenlandse inheemsen, vergeten groep bij klimaatrechtvaardigheid?
By opinie | Trending Posts
Published on: Sunday 16 March 2025 12:28 PM
SHARE
Klimaatverandering heeft wereldwijd een onevenredige impact op kwetsbare groepen, en inheemse gemeenschappen in Suriname vormen daarop geen uitzondering. Klimaatverandering heeft alles te maken met rechtvaardigheid. Uit de omschrijving van klimaatrechtvaardigheid, oftewel “climate justice”, door de Verenigde Naties blijkt dat gelijkheid en mensenrechten centraal staan bij besluitvorming en actie op het gebied van klimaatverandering. Hoewel klimaatverandering een wereldwijd probleem is en de effecten daarvan ons allen treffen, hebben de Bovenlandse inheemsen in Suriname grotere uitdagingen om zich aan te passen.
Toch lijkt het beleid rondom klimaatrechtvaardigheid deze groep vaak over het hoofd te zien. De Bovenlandse inheemsen kampen niet alleen met de directe gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en verlies van landbouwgrond, maar ook met structurele achterstelling op gebieden zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. De vraag dringt zich op: zijn zij daadwerkelijk een vergeten groep in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid?
Onderwijs als belangrijk handvat voor betrokkenheid bij klimaatdiscussies
Onderwijs in het achterland van Suriname blijft een kritieke kwestie die raakvlakken heeft met vele aspecten van ontwikkeling, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid, waaronder klimaatrechtvaardigheid. Het achterland, ook wel het binnenland genoemd, is de thuisbasis van voornamelijk inheemse en marrongemeenschappen, die voor hun levensonderhoud sterk afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen en ecosysteemdiensten, waarbij met name de bossen en rivieren van groot belang zijn.
Het binnenland van Suriname ervaart steeds vaker extreme weersomstandigheden. Overstromingen vernielen landbouwgronden, waardoor gemeenschappen hun traditionele voedselbronnen verliezen. Tegelijkertijd zorgen langdurige droogteperiodes ervoor dat de voedselvoorziening afneemt – met name de cassave-aanplant – en de drinkwaterbronnen opdrogen. De gemeenschappen, die afhankelijk zijn van de natuur, worden hierdoor rechtstreeks geraakt. Inheemse leiders hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit, maar structurele steun vanuit de overheid, het sociaal-maatschappelijk middenveld en internationale klimaatagenda’s blijft vaak uit.
“In de stad heb je veel meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen dan in het dorp”
Een van de grootste struikelblokken in de klimaatstrijd voor de Bovenlandse inheemse gemeenschappen is het gebrek aan toegankelijk en kwalitatief onderwijs. Zonder onderwijs blijven de mogelijkheden om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden beperkt. Veel kinderen in het binnenland hebben geen toegang tot goed onderwijs, wat hen belemmert om vaardigheden te ontwikkelen die hen kunnen helpen bij het bedenken van innovatieve en duurzame oplossingen voor klimaatgerelateerde problemen. Daarnaast speelt taal een grote rol. Onderwijs in Suriname is grotendeels Nederlandstalig, terwijl veel inheemse kinderen opgroeien met een andere moedertaal.
Vanwege deze taalbarrière, die een grote bijdrage levert aan de geringe ontwikkelingskansen voor de Bovenlandse inheemsen, kunnen zij vaak niet meedingen naar (technische aspecten van) klimaatkennis of deelnemen aan beleidsdiscussies over hun leefgebieden. Investeringen in meertalig onderwijs en op maat gemaakte onderwijsprogramma’s kunnen bijdragen aan klimaatrechtvaardigheid voor deze groep.
“Suriname hoeft hiervoor het wiel niet opnieuw uit te vinden,” stelt Sasija Jami, een inheemse van de Trio-stam en tolk van beroep. “In de regio zijn er voldoende meertalig-onderwijsprojecten waarvan wij lering kunnen trekken. Doordat wij via deze systemen onze eigen mensen sneller en beter verder laten scholen, hoeven wij minder afhankelijk te zijn van anderen en kunnen onze eigen mensen ook actiever meedoen aan belangrijke discussies en zelfs op hoge [maatschappelijke] posities terechtkomen om beleid te maken dat voldoende rekening houdt met de cultuur en leefgewoontes van de inheemsen,” aldus Jami.

Jami kwam als jong meisje voor vervolgonderwijs naar Paramaribo nadat zij het GLO-onderwijs in het dorp Kwamalasamutu met succes had afgerond. Thans is ze werkzaam als freelance tolk Trio–Nederlands en is zij op kleine schaal actief betrokken bij diverse sociale projecten om de Trio-inheemse cultuur in leven te houden. Verder ondersteunt zij via haar platform en projecten ook inheemse jongeren die, net zoals zij jaren geleden, naar Paramaribo afreizen voor vervolgonderwijs. Ze zet zich in om de juiste condities te creëren en de nodige begeleiding te geven, zodat jongeren hun studie in Paramaribo succesvol kunnen afronden.
“In de stad heb je veel meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen dan in het dorp, maar als je geen ondersteuning en begeleiding hebt, lukt het niet. Het leven in de stad [in Paramaribo] is heel anders en veel duurder,” vertelt ze, terwijl er gewacht wordt op de middagmaaltijd in een kamp langs de Tapanahony-rivier in het Trio-inheemse dorp Pelelu Tepu.
Het versterken van lokale ITP’s (inheemse en tribale volken) door middel van adequaat en op maat gesneden onderwijs kan de gemeenschappen helpen zich beter aan te passen aan veranderende klimaatomstandigheden, deel te nemen aan (innovatieve) duurzame praktijken en te pleiten voor hun rechten op een gezond milieu en/of leefgebied, vult Jami aan.
“Ik wil dat mijn kind een beter leven heeft”

Verderop in hetzelfde dorp is Kimberly Erotajari bezig met voorbereidingen om de geboortedag van haar dochter te herdenken, terwijl haar interview wordt afgenomen in haar hoedanigheid als secretaris van de lokale Stichting Tepu Wëriton [Trio-inheems voor ‘Stichting voor de vrouwen van Tepu’]. De periode van augustus tot en met december 2024 waren zware maanden voor de lokale gemeenschap vanwege de mislukte cassave-oogsten, vertelt zij.
Cassave is enorm belangrijk voor het dieet van de inheemse bevolking (voor de bereiding van cassavebrood, cassavewater voor ‘pepre watra’, kasiri, etc.). In deze periode was er sprake van een grote voedselschaarste, waarbij vooral een tekort aan zetmeel optrad. Velen waren afhankelijk van voedselpakketten die familie en/of vrienden per luchtpost moesten sturen vanuit Paramaribo. Als er geen chartervluchten beschikbaar waren met ruimte voor cargo (zoals pakketten), moesten mensen commerciële tarieven per kilo betalen voor luchtpost, afhankelijk van de vliegmaatschappij.
“Als je niet genoeg geld hebt om eten te laten halen vanuit Paramaribo, dan heb je niet genoeg en goed te eten gedurende deze tijden,” vertelt Erotajari.
Zelf werkt Erotajari continu aan haar eigen ontwikkeling voor betere kansen en levensomstandigheden. “Ik wil dat mijn kind een beter leven heeft,” vertelt ze, terwijl ze terugblikt op de gemiste kansen als gevolg van de geringe onderwijsmogelijkheden in haar woongebied.
Via haar lokale stichting wordt er daarom hard gewerkt om op maat gesneden en cultuur-gepaste initiatieven te introduceren voor voornamelijk de vrouwen en kinderen van Tepu. Creatieve initiatieven als aanvulling op het onderwijssysteem, met het gebruik van meerdere talen, ICT, de introductie van STEM-educatie en de integratie van lokale inheemse cultuur in educatiemateriaal, zijn kernzaken waaraan momenteel wordt gewerkt in samenwerking met Night Owl Projects en Stichting Bovenlandse Inheemsen Suriname.
Ze rekent op de ondersteuning van alle relevante actoren voor een betere toekomst voor haar nageslacht en dat van de rest van het dorp.
Om klimaatrechtvaardigheid écht te realiseren, moeten Bovenlandse inheemsen actief betrokken worden bij beleidsvorming. Dit betekent niet alleen dat hun stem gehoord moet worden, maar ook dat zij de middelen, gelijke kansen op ontwikkeling en kennis krijgen om zelf duurzame oplossingen te implementeren.
Romano Jalimsingh
Dit artikel is gepubliceerd met de steun van de Caribbean Climate Justice Journalism Fellowship, een joint venture van Climate Tracker en Open Society Foundations.
GERELATEERD NIEUWS

Eerste editie Nationale Iftar 2025 groot succes
De eerste editie van de Nationale Iftar, georganiseerd door Bronto Som...
Sunday 16 March 2025, 12:25 AM| Trending Posts

Visser Peru 95 dagen op zee: 'Ik at kakkerlakken en vogels'
Een Peruaanse visser is gered nadat hij 95 dagen vermist was in de Sti...
Sunday 16 March 2025, 08:58 AM| Trending Posts

Diploma-uitreiking Bachelor Politiekunde
De korpsleiding heeft op donderdag 13 maart 2025 in de Conference Room...
Sunday 16 March 2025, 09:04 AM| Trending Posts

Vier nieuwe namen toegevoegd aan DNA-kandidatenlijst VHP
Op de VHP-kandidatenlijst zijn er, ten opzichte van de namen die op 1 ...
Sunday 16 March 2025, 09:39 AM| Trending Posts

Heringebruikname Jagrat Arya Mandal Mandir Lalla Rookhweg
President Chandrikapersad Santokhi heeft de feestelijke ingebruikname ...
Sunday 16 March 2025, 07:47 PM| Trending Posts