SATURDAY, JUNE 29, 2024
Download App

Voetbal

Titelhouder Italië sneuvelt op EK, Zwitserland veel sterker

Titelhouder Italië is door Zwitserland uitgeschakeld in de achtste finales van het EK in Duitsland. De spartelende Italiaanse ploeg was geen partij voor de Zwitsers, die in Berlijn veel beter waren en zich door de 2-0 overwinning als eerste hebben geplaatst voor de kwartfinales. Door een doelpunt in de eerste helft en een bijzonder fraaie goal meteen na rust, kreeg Zwitserland de voorsprong die het gezien het spel verdiende. Italië deed vervolgens verwoede pogingen nog terug in de wedstrijd te komen, maar het kwam niet eens in de buurt van een comeback zoals in het laatste groepsduel tegen Kroatië (1-1 in blessuretijd).

Bondscoach Luciano Spalletti had zijn team voor het duel met Zwitserland weer omgegooid. Nadat een systeemwissel (naar drie verdedigers) weinig had opgeleverd tegen de Kroaten koos hij in het Olympiastadion voor het vertrouwde 4-3-3, met liefst zes nieuwe basisspelers. Ondanks enkele opportunistische acties van de 31-jarige Stephan El Shaarawy, voor het eerst basisspeler op een EK (of WK), bleken de wijzigingen geen gouden greep van Spalletti. Tegenstander Zwitserland had het betere plan, stond over het hele veld strakker georganiseerd en is goed op elkaar ingespeeld.

De zwaktes van Italië werden al snel blootgelegd door de Zwitsers, het was vooral aan keeper Gianluigi Donnarumma te danken dat er in de eerste helft slechts één goal viel. Dat doelpunt kwam van Remo Freuler, die na een pass van Ruben Vargas alle tijd kreeg de bal te controleren voor hij raak schoot: 1-0. Spalletti legde het lot van Italië nog maar eens in handen van Mattia Zaccagni. De redder van de avond tegen Kroatië kwam na rust in de ploeg voor El Shaarawy. Maar voor Zaccagni de bal ook maar had aangeraakt, werd de achterstand verdubbeld.

Italië trapte zelf af voor de tweede helft en stuurde vijf man vooruit, maar kreeg de bal niet eens langs het Zwitserse middenveld. De geslepen Zwitsers roken een buitenkansje en gingen er direct voor. De Italianen haastten zich terug, maar keken vooral toe hoe Vargas de bal op fraaie wijze in de verre kruising schoot (2-0). Spalletti, die vorig jaar bondscoach werd nadat Robert Mancini onverwacht opstapte, wisselde nog wat hij kon. Maar de dreigende momenten Italië met een extra spits nog creëerde, bleken niet veel meer dan de laatste stuiptrekkingen van zijn Italië. Na het mislopen van kwalificatie voor het laatste WK is de vroege aftocht in Duitsland de volgende klap voor de Azzurri.

Bij Zwitserland is het vertrouwen tijdens dit EK alleen maar groeiende. Na de groepsfase zonder nederlaag is de eerste horde in de knock-outfase genomen. In de kwartfinale wacht de winnaar van Engeland-Slowakije dat later op de avond wordt gespeeld.  (NOS)

Vinícius Júnior helpt Brazilië langs Paraguay op Copa Améri

Brazilië heeft zich aan de hand van sterspeler Vinicius Júnior hersteld van de zwakke openingswedstrijd op de Copa América. De aanvaller van Real Madrid scoorde twee keer in de 4-1-overwinning op Paraguay, na de eerdere 0-0 tegen Costa Rica. In het laatste groepsduel met het al gekwalificeerde Colombia moet Brazilië zich plaatsen voor de knock-outfase.

Vinicius toonde zich regelmatig gevaarlijk en opende uiteindelijk in de 35e minuut de score op aangeven van Lucas Paquetá van West Ham United, die even daarvoor een strafschop had gemist. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Vinicius ook al de 3-0, nadat oud-PSV’er Savio tussendoor al voor de tweede Braziliaanse treffer in het Amerikaanse Nevada had getekend. Paraguay deed drie minuten na rust wat terug via een afstandsschot van Omar Alderete. In de 65e minuut bepaalde Paquetá de eindstand door alsnog een strafschop te benutten.

Colombia leidt de groep met 6 punten, gevolgd door Brazilië (4), Costa Rica (1) en het al uitgeschakelde en puntloze Paraguay. De beste twee landen gaan door. De laatste speelronde is op 3 juli.

Messi mist laatste groepsduel van al geplaatst Argentinië

Lionel Messi doet vandaag niet mee in de laatste groepswedstrijd van Argentinië. De 37-jarige vedette mist het duel met Peru in zijn thuisstad Miami door spierklachten in zijn rechterbeen. Volgens assistent-bondscoach Walter Samuel wordt de blessure van ‘Leo’ Messi voor het vervolg van toernooi ‘dag per dag’ bekeken. ,,Leo liep de blessure op tegen Chili, maar het team heeft eerder altijd al laten zien er ook klaar voor te zijn zonder Messi.” (AD)

Panama verslaat VS in Copa America

Panama heeft op de Copa América voor een daverende verrassing gezorgd door gastland Verenigde Staten te verslaan. In Atlanta werd het door een treffer in de slotfase 2-1 voor Panama. In dezelfde groep won Uruguay eenvoudig van Bolivia (5-0). In het enerverende duel in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta speelden de VS het grootste deel van de wedstrijd met tien man. Verdediger Timothy Weah werd na achttien minuten van het veld gestuurd omdat hij uithaalde naar Roderick Miller. Toch kwam het gastland vier minuten later op voorsprong via een afstandsschot van Folarin Balogun van even buiten het strafschopgebied. Iets meer dan vijf minuten later was het alweer gelijk, toen Cesar Blackman met een droge knal de Amerikaanse doelman Matt Turner passeerde. Met een man meer koos Panama vooral na rust volop de aanval op zoek naar de zege. Dat werd zeven minuten voor tijd beloond toen invaller Jose Fajardo een voorzet van Abdiel Ayarza knap binnenschoot: 2-1. Ook Panama kwam daarna korte tijd met een man minder te spelen, nadat Adalberto Carrasquilla in de 88ste minuut rood kreeg vanwege een forse tackle op Christian Pulisic. Door de overwinning komt Panama op drie punten, evenveel als de VS.

Uruguay wint eenvoudig

In dezelfde groep (C) won Uruguay eenvoudig van Bolivia: 5-0. De ploeg van de Argentijnse bondscoach Marcelo Bielsa was vanaf het begin veel sterker dan de Bolivianen, die het eerste duel van deze Copa América ook al verloren van de VS (2-0) en na twee duels zijn uitgeschakeld. Facundo Pellistri en Darwin Nuñez scoorden voor rust. Maxi Araújo, Federico Valverde en Rodrigo Betancur waren in de tweede helft de doelpuntenmakers voor Uruguay, waar Luís Suárez de laatste tien minuten meedeed als vervanger van Nuñez. (AD)

Georgië stunt met winst op Portugal

Georgië heeft dankzij een verrassende zege op Portugal (2-0) de achtste finales van het EK voetbal bereikt. Het bescheiden voetballand eindigt als derde in groep F en hoort bovendien bij de vier beste nummers drie. De Georgiërs maken zich nu op voor een confrontatie met drievoudig Europees kampioen Spanje op zondag 30 juni. Met de groepswinst in de tas verschenen de Portugezen met liefst acht nieuwe spelers aan de aftrap in Gelsenkirchen. Alleen aanvoerder Cristiano Ronaldo, doelman Diogo Costa en middenvelder João Palhinha behielden hun basisplaats ten opzichte van het tweede groepsduel met Turkije (3-0).

Het B-elftal van de Portugezen bleek niet opgewassen tegen de strijdlust van de Georgiërs, die onder aanvoering van vedette Chvitsja Kvaratschelia een intense wedstrijd speelden. De aanvaller van Napoli zette de EK-debutant al na twee minuten op voorsprong met een diagonaal schot. De Portugese verdediger António Silva leed ter hoogte van het middenveld knullig balverlies aan Georges Mikautadze, die Kvaratschelia vervolgens vrij voor de keeper zette. Portugal ging in de tegenaanval en kreeg via Ronaldo (vrije trap en schot uit tweede lijn) en Francisco Conceição kansen, maar doelman Giorgi Mamardasjvili was alert. Georgië allerminst in zijn schulp en bleef onder de impulsen van Kvaratschelia gevaarlijk. Bij Portugal groeide ondertussen de onvrede. Ronaldo kreeg nog een gele kaart voor gemopper op arbiter Sandro Scharer, terwijl Pedro Neto geel zag voor een schwalbe. De bestraffing van Neto was al de derde gele kaart voor Portugal op dit EK voor een schwalbe. De vorige twee gele kaarten kwamen op naam van Rafael Leão, die in Gelsenkirchen om die reden een schorsing uitzat.

In de tweede helft bleef Georgië fier overeind en maakte Mikautadze in de 57ste minuut vanaf de strafschopstip de 2-0. De Portugees Antonio Silva speelde andermaal een negatieve rol door in de zestien een overtreding te maken op Otar Kiteisjvili, die gretig onderuit ging en dat met een penalty beloond zag worden. Portugal bleef het proberen en bood Georgië met de drang naar voren alle ruimte voor counters. Uit een zo'n tegenstoot stuurde Kiteisjvili Giorgi Tsjakvetadze weg, die met een te gehaaste uithaal de kans op de 3-0 liet liggen. De net ingevallen Zoeriko Davitasjvili schoot nog in het zijnet. Het uitblijven van de treffers kon de Georgische feestvreugde uiteraard niet bederven. (NOS)

België overleeft zenuwslopende slotfase en schakelt Oekraïn

België heeft met hangen en wurgen de achtste finales van het EK voetbal gehaald. De Rode Duivels speelden in Stuttgart na een zenuwslopend duel met 0-0 gelijk tegen Oekraïne, dat door de 1-1 bij Slowakije-Roemenië is uitgeschakeld. De Belgen eindigden als tweede in groep E en maken zich nu op voor een confrontatie met Frankrijk op maandag 1 juli in Düsseldorf. In de eindstand van groep E kwamen alle landen op vier punten uit drie duels. Roemenië heeft het beste doelsaldo.

Na de valse start tegen Slowakije (0-1) en de bevrijdende 2-0 zege op Roemenië, zochten de Belgen naar de bevestiging. Is de EK-vorm van de ploeg van bondscoach Domenico Tedesco groeiende? Het antwoord liet na de wedstrijd weinig ruimte voor twijfel: nog niet. België bepaalde onder aanvoering van Kevin De Bruyne wel het tempo en had het meeste balbezit, maar veel fantasie en avontuur zat er niet in het spel van de Rode Duivels. Daarmee deden de Belgen hun Kuifje-tenue geen eer aan. Voor het eerst dit EK droegen de spelers het wedstrijd-tricot dat is gebaseerd op de kleding van de Belgische stripheld. Oekraïne hield op zijn beurt de boel achterin potdicht en verscheen halverwege de eerste helft steeds vaker voor het doel van België. Aanvaller Roman Jaremtsjoek trof met een pegel de vuisten van doelman Koen Kasteels en schoot even later na een fraaie Oekraïense aanval te hard voorlangs om de inkomende Artem Dovbyk te bereiken.

België zette daar een goede kans voor Romelu Lukaku tegenover. De onfortuinlijke spits van AS Roma, die op dit EK al drie doelpunten afgekeurd heeft zien worden, maaide na een pass van De Bruyne over de bal. België draaide na een twijfelachtige start van de tweede helft de duimschroeven aan. Jérémy Doku schoot na een individuele actie voorlangs en een poging van Lukaku miste kracht. Invaller Yannick Carrasco vond een gaatje, maar kon keeper Anatolij Troebin niet verrassen. Door de tussenstand bij Slowakije-Roemenië (1-1) werd de wedstrijd ook nerveuzer, aangezien België wist dat een nederlaag catastrofale gevolgen kon hebben met EK-uitschakeling. En Oekraïne, dat een doelpunt nodig had om door te gaan, speelde niet vol op de aanval uit angst voor een Belgische counter.

Het leverde voor de neutrale toeschouwer een fraaie slotfase op. Roeslan Malynovskyj was dicht bij Oekraïense roem toen hij met een indraaiende corner voor een treffer ging, maar de oplettende doelman Kasteels kon de bal net voor de lijn keren. Aan de overkant miste invaller Johan Bakayoko nog een goede kans na een Belgische counter, maar de PSV'er krulde de bal naast. De schrik sloeg bij België nog om het hart toen Heorhij Soedakov na een stevige rush de hoek voor het uitzoeken had, maar de Oekraïner plaatste de bal precies in de handen van keeper Kasteels. (NOS)

Slovenië houdt Engeland op 0-0 en gaat als beste derde over

Engeland heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal in Duitsland. De Engelsen wisten ook in hun derde duel in groep C niet te overtuigen. Tegen Slovenië kwamen de Engelsen niet verder dan 0-0. In de achtste finales zou Oranje mogelijk de tegenstander kunnen zijn, al is dat nog afhankelijk van de resultaten in groep E en F. Die duels worden woensdag gespeeld. In Slovenië is het vanavond al feest. Dankzij de remise tegen Engeland - en de 0-0 van Denemarken tegen Servië - plaatste het land zich bij de tweede EK-deelname voor het eerst voor de knock-outfase. Net als Nederland horen de Slovenen bij de beste vier nummers drie. Engeland, de verliezend finalist van drie jaar geleden, was voor het duel met Slovenië al zeker van de achtste finales van het EK.

Toch kreeg bondscoach Gareth Southgate na de moeizame 1-0 zege op Servië en de al even stroeve 1-1 tegen Denemarken een stortvloed aan kritiek over zich heen. Tegen Slovenië gooide hij zijn experiment met Trent Alexander-Arnold als centrale middenvelder overboord. De plek van de wingback van Liverpool werd overgenomen door Connor Gallagher, die bij Chelsea gewend is op die positie te spelen. Voor de stootkracht van de Engelsen haalde die ingreep niet veel uit. Opnieuw oogde de ploeg stroef en onmachtig, al mochten de Engelse fans halverwege de eerste helft wel een keer juichen. Bukayo Saka werkt een voorzet van Phil Foden in het doel, maar die stond voor het geven van de voorzet buitenspel. En dus ging het feest niet door. Ook spits Harry Kane kreeg dit EK de nodige kritiek van oud-spitsen als Gary Lineker en Alan Shearer en was erop gebrand zijn waarde te tonen. Dat lukte de spits van Bayern München amper, mede door de strakke mandekking van Vanja Drkusic, die ooit nog in Friesland in de jeugdopleiding van sc Heerenveen speelde. Slovenië gunde de Engelsen de bal, plooide rustig terug en bleef zo eenvoudig overeind.

Met Kobbie Mainoo voor Gallagher ontwikkelde Engeland wel wat druk in het begin van de tweede helft, maar dat ebde ook weer snel weg. Een kwartier voor tijd veerde het Sloveense publiek op toen Josip Ilicic zich meldde langs de zijlijn. De 36-jarige aanvaller, die in 2022 zijn contract inleverde bij Atalanta Bergamo omdat hij te kampen had met depressies, mocht zo zijn eerste speelminuten maken dit EK. Maar ook de teruggekeerde baltovenaar kon het verschil niet maken in een wedstrijd die als een nachtkaars uitging. Door de resultaten van vanavond eindigden Denemarken en Slovenië met exact hetzelfde puntenaantal, doelsaldo, gemaakte doelpunten en zelfs het aantal gele kaarten. Daardoor maakte de ranking op basis van de EK-kwalificatie het verschil. Die ranking is in het voordeel van de Denemarken, dat daardoor als tweede in de groep eindigde. (NOS)

Oranje onderuit tegen Oostenrijk en eindigt als derde in po

Na een zinderende ontknoping met kerende kansen is het Nederlands elftal op de derde plaats geëindigd in groep D. Oranje liet zich in Berlijn in de eerste helft overklassen door Oostenrijk, kwam na rust goed terug, maar trok toch aan het kortste eind: 3-2. Snel na de 2-2 van Memphis Depay maakte Marcel Sabitzer het winnende doelpunt. In Dortmund speelden Frankrijk en Polen met 1-1 gelijk. Daarmee werd Frankrijk tweede in de groep en gaan de Oostenrijkers als groepswinnaar naar de achtste finales van het EK.

Oranje was gewaarschuwd: onder coach Ralf Rangnick gaat Oostenrijk voor de overrompeling vanaf de start. Toch liet Nederland zich verrassen. Linksback Alexander Prass kon twee keer opstomen en een voorzet afleveren. Dat mocht onder anderen rechtsbuiten Donyell Malen zich aanrekenen. "Van de slaapmomentjes van de aanvallers moeten we af, want wil je ver in het toernooi komen, dan zal het aspect zonder bal perfect moeten zijn", zei Koeman voor het toernooi. Malen was een van de aanvallers waar Koeman op doelde. In de troostfinale van de Nations League liet hij zijn mannetje een keer lopen. "De rechtsbuiten is verantwoordelijk voor de linksback", zei Koeman toen. "Dat kan je niet alleen aan de verdedigers overlaten. Je moet terugschakelen." In de 6de minuut was Prass weer weg op links. Malen zag het te laat, maar deed wel een ultieme poging om zijn onoplettendheid recht te zetten. De aanvaller sprintte mee terug en gleed de voorzet van Prass in eigen doel. Een 1-0 achterstand betekende virtueel de derde plaats in de groep.

Zo waren er meer spelers die hun kans niet grepen. Joey Veerman keerde ten koste van Xavi Simons terug in de basis, maar grossierde net als in de eerste wedstrijd tegen Polen in slordigheid en balverlies, met een struikeling over de bal als dieptepunt. Ook de derde nieuweling in de basis bij Oranje, Lutsharel Geertruida, deelde in de malaise. De verdediger van Feyenoord stond erin voor zijn passing, maar ook hij stuurde een ogenschijnlijke simpele pass over de zijlijn. Pas na tien minuten kwam Oranje tot de eerste aanval en even later kreeg Tijjani Reijnders de eerste kans. De middenvelder van AC Milan had een geplaatst schot in gedachten, maar mikte de bal tien meter naast. Malen had na een scherpe steekpass van Reijnders zijn fout goed kunnen maken, maar schoot met links naast. Koeman greep al in de 35ste minuut in. Veerman was na 15 keer balverlies in 28 balcontacten de pineut. Hoofdschuddend ging de Volendammer naar de kant. Xavi Simons kwam er voor hem in. Daarmee viel de bondscoach terug op het middenveld van het duel tegen Frankrijk.

Waar doelman Bart Verbruggen met kunst- en vliegwerk een kans van de Oostenrijkse aanvoerder Marko Arnautovic onschadelijk maakte, was Nederland voor rust zowaar dicht bij de gelijkmaker. Memphis Depay kopte na een voorzet van Cody Gakpo met een boog over keeper Patrick Pentz op de paal. Met een 1-0 achterstand halverwege viel de schade cijfermatig mee voor Oranje. Het gaf Koeman de gelegenheid om te pogen zijn team op scherp te zetten bij rust. Daar leek de bondscoach in te zijn geslaagd. Het Nederlands elftal was alert vanaf het eerste fluitsignaal en kende de gewenste start. Geertruida veroverde de bal op een belangrijk moment, Simons vond Gakpo en de linksbuiten kroop naar binnen en schoot fraai raak: 1-1. Het was de tweede goal van dit EK voor Gakpo, die op het WK in Qatar al drie keer trefzeker was. De ontlading bij Koeman was zichtbaar na de goal in de 47ste minuut. Na een eerste helft, waarin hij de hele tijd langs de zijlijn stond, kon hij eindelijk even gaan zitten. Met de 0-0 stand bij Frankrijk-Polen was Nederland nu virtueel even koploper van de groep.

Tot de 1-0 van Kylian Mbappé in Dortmund. Nu was Oranje virtueel de nummer twee. En twee minuten later was Oranje de nummer drie. Want Oostenrijk herpakte zich. Romano Schmid kon vrij inkoppen uit een voorzet van ex-Ajacied Florian Grillitsch. Een 'slaapmomentje' van Gakpo. Zo kon Nederland ondanks die sterke start van het tweede bedrijf weer opnieuw beginnen. Koeman bracht met Georginio Wijnaldum (voor Reijnders) en Micky van de Ven (voor Nathan Aké) vers bloed voor het laatste deel. Met ook Wout Weghorst in de ploeg, naast Memphis Depay en Wijnaldum, nam Koeman risico's om de gelijkmaker te forceren. De veelbesproken Depay had het vertrouwen van Koeman gekregen en bleef ook nu staan. Het was het wachten waard, want in de 75ste minuut was het raak. Weghorst won het luchtduel en Depay nam aan met de borst om vervolgens de 2-2 binnen te schieten. Daarmee was Oranje weer de nummer twee in de groep en toen Robert Lewandowski in Dortmund namens Polen een strafschop benutte, steeg Nederland zelfs naar plek één.

Heel even kon Oranje genieten van die koppositie. De Oostenrijkse aanvoerder Marcel Sabitzer liep weg bij Jerdy Schouten - een 'slaapmomentje' van de middenvelder van PSV - toonde zijn klasse en schoot fraai binnen. Plots was Oostenrijk de nummer één en Oranje nummer drie. Invaller Christoph Baumgartner deed daar een schepje bovenop, maar die goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daarmee bleef Oranje nog in de wedstrijd en in de race voor de eerste plaats in de groep. Weghorst kopte over, tot een nieuwe comeback kwam het niet. Geen verschuiving in de stand meer. Nederland gaat als nummer drie door naar de achtste finales. In deze vorm wacht Oranje daarin sowieso een zware opgave, ongeacht de tegenstander. (NOS)

Brazilië weet niet te scoren tegen Costa Rica: 0-0

Brazilië is de jacht op de tiende Copa América, het Zuid-Amerikaanse landenkampioenschap, gestart met een forse tegenvaller. In Los Angeles kwam de Seleção tegen Costa Rica niet verder dan een beschamdend 0-0 gelijkspel. Dat Brazilië niet scoorde in het SoFi Stadium in Los Angeles mocht wel een soort wonder heten. De ploeg van bondscoach Dorival Júnior ging vanaf de aftrap voortvarend van start. De ene na de andere aanvalsgolf stroomde over de amechtig verdedigende Costaricanen heen. Er waren al snel kansen voor Raphina, Vini Jr., Rodrygo en Lucas Paquetá, maar met kunst en vliegwerk wist doelman Patrick Sequera een treffer te voorkomen. Na een half uur leek Brazilië dan wel op voorsprong te komen, nadat centrale verdediger Marquinhos de bal binnenkopte. Na lang beraad van de VAR werd de goal geannuleerd wegens buitenspel van de doelpuntenmaker.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Brazilië, dat de Zuid-Amerikaanse titelstrijd voor het laatst won in 2019, had meer balbezit en bleef aanvallen, Costa Rica volhardde noodgedwongen in het vooral tegenhouden en ontregelen van de Braziliaanse combinaties. Naarmate de tijd verstreek, werden die steeds gehaaster en onnauwkeuriger. Tegelijkertijd gingen de Costaricanen steeds meer geloven in een stunt. Doelman Sequera groeide uit tot de held van de avond, door zich als een tijger op elke bal te storten die in zijn buurt kwam.

Colombia wint

Eerder op de avond won in dezelfde groep (D) Colombia in Houston met 2-1 van Paraguay. De winnaar van de Copa América in 2001 stond na een uitstekende eerste helft bij rust met 2-0 voor door treffers van Daniel Munoz en Jefferson Lerma. Beide goals werden voorbereid door James Rodriguez, de 32-jarige aanvoerder die nog altijd de lijnen uitzet bij Colombia. Paraguay bracht de spanning twintig minuten voor tijd terug met een goal van Julio Enciso, maar de Colombiaanse zege kwam niet meer in gevaar. Colombia is nu 24 wedstrijden ongeslagen, met 19 overwinningen en vijf keer een gelijkspel. De winst op Paraguay betekende de negende achtereenvolgende overwinning. De laatste nederlaag dateert van februari 2022, toen de ploeg met 1-0 verloor van Argentinië. (AD)

Zaccagni schiet Italië ver in blessuretijd naar achtste fin

Italië heeft zich dankzij een doelpunt ver in blessuretijd geplaatst voor de volgende ronde van het EK. Mattia Zaccagni bezorgde de Italianen op de valreep een 1-1 gelijkspel tegen Kroatië, dat punt was voldoende om beslag te leggen op de tweede plek in groep B. De Italianen spelen nu in de volgende ronde tegen Zwitserland. Voor de Kroaten wordt het afwachten, zij kunnen als nummer drie in de groep nog door, maar met twee punten lijkt dat een lastig verhaal te worden. Luka Modric leek de grote man te worden. De 38-jarige sterspeler miste een strafschop, maar zette zijn land even later op een 1-0 voorsprong. Daarmee werd hij de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK.

Italië had vooraf aan een gelijkspel genoeg voor het bereiken van de volgende ronde, Kroatië moest winnen. De Kroaten begonnen dan ook vol vuur aan de wedstrijd om het zo gewenste doelpunt te maken. Na vier minuten was er al een mooi schot van Luka Sucic, maar de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma redde fraai. Kroatië was gevaarlijker, maar na twintig minuten kantelde het spelbeeld en werden de Italianen steeds dreigender. De grootste kans voor rust was een kopbal van dichtbij van Alessandro Bastoni na 27 minuten, de Kroatische doelman Dominik Livakovic bracht redding. In het restant van de eerste helft waren er nog wel mogelijkheden voor beide ploegen, maar echt grote kansen vielen er niet te noteren. Vuurwerk kwam er wel van de tribunes, waar de nodige fakkels werden ontstoken. De spelers hadden hier geen last van.

Ook in de tweede helft begonnen de Kroaten aanvallend. Scheidsrechter Danny Makkelie kreeg veel vragende gezichten na zes minuten. De bal kwam in het zestienmetergebied op de arm van de pas ingevallen Italiaan Davide Frattesi. VAR Rob Dieperink riep de scheidsrechter naar het scherm en die was resoluut: strafschop. Luka Modric nam plaats achter de bal, maar de 38-jarige sterspeler van de Kroaten zag zijn inzet worden gekeerd door Donnarumma. Maar het werd een knotsgekke minuut. Want enkele seconden later was Modric alsnog de held. Hij scoorde nadat Donnarumma een schot van de ingevallen Ante Budimir niet vast kon houden (1-0).

Modric schoot zich met zijn 38 jaar en 289 dagen de geschiedenisboeken in als oudste doelpuntenmaker op een EK ooit. De 39-jarige Cristiano Ronaldo zal zeker een poging doen om hem dit record nog deze zomer af te nemen. Daarna was het aan de Italianen om vol voor een treffer te gaan, en daar waren ze een aantal keren heel dichtbij. De Kroaten probeerden hun voorsprong vast te houden, onder andere door het inbrengen van oudgediende Ivan Perisic en Feyenoorder Luka Ivanusec.

Italië zette vol druk, maar had niet het vernuft om de Kroaten echt pijn te doen. Al was invaller Gianluca Scamacca nog dichtbij op aangeven van een andere invaller, Federico Chiesa. Maar de oud-spits van PEC Zwolle kwam enkele minuten voor tijd net een paar passen tekort om de gelijkmaker op het bord te zetten. Danny Makkelie trok acht minuten extra tijd bij. Daarin verdedigden de Kroaten met man en macht. In de extra tijd moest de scheidsrechter uit Dordrecht nog flink wat kaarten trekken. In de 98ste minuut wist Zaccagni dan toch een nederlaag te voorkomen met een fraaie treffer. Voor Zaccagni was het zijn eerste goal ooit in het nationale team. Hij kreeg de bal van Riccardo Calafiori en krulde de bal fraai langs Livakovic (1-1). (NOS)

VS openen Copa América met zege op Bolivia

De Verenigde Staten (VS) zijn de Copa América uitstekend gestart met een eenvoudige zege op Bolivia. In Dallas won de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter met 2-0 van Bolivia, dat doelman Guillermo Viscarra mocht danken dat de uitslag niet hoger uitviel. In dezelfde groep versloeg Uruguay met duidelijke cijfers Panama: 3-1.

De VS kenden een ideale start van het duel in het Cowboys Stadium in Dallas (Texas). Al na twee minuten stond de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter op voorsprong door een prachtige goal van Christian Pulisic. De aanvaller van AC Milan ontving de bal uit een corner en vanaf de rand van het strafschopgebied draaide hij de bal schitterend in de verre hoek achter Bolivia-keeper Guillermo Viscarra. Bolivia had weinig in te brengen tegen de soepel combinerende Amerikanen, die kort voor rust op 2-0 kwamen. Pulisic, een van de uitblinkers bij de VS, stoomde op en legde af op Folarin Balogun. Met links schoof hij de bal droog en tegendraads binnen. Twintig minuten na rust werd de doelpuntenmaker vervangen door PSV’er Ricardo Pepi. Hij was in de slotfase twee keer dicht bij een treffer, maar vond eerst Viscarra op zijn weg bij een fraai afstandsschot en niet lang daarna bij een inzet van binnen het doelgebied.

Uruguay wint

In dezelfde groep (C) won Uruguay later op de avond in het Hard Rock Stadium in Miami (Florida) met duidelijke cijfers van Panama: 3-1. Maxi Araújo bekroonde na een kwartier een vlammend openingsoffensief van de ploeg van de Argentijnse coach Marcelo Bielsa met de openingstreffer, een schitterende uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Panama vocht zich na rust terug in de wedstrijd, maar miste een paar goede kansen om het Uruguay, met Argentinië houder van het record van 15 eindzeges in de Copa América, lastig te maken. Darwin Nuñez besliste het duel in de 85ste minuut met een volley. Een kopbal van Matías Viña in blessuretijd bezegelde het lot van Panama definitief, al maakte Michael Amir Murillo nog wel een eretreffer voor de ploeg van de Deense bondscoach Thomas Christiansen. Bij Uruguay zat Luís Suárez de hele wedstrijd op de bank.

De Copa América 2024 wordt afgewerkt in de Verenigde Staten, omdat het aanvankelijk aangewezen gastland Ecuador de organisatie niet voor elkaar kreeg. Behalve de tien Zuid-Amerikaanse landen en het gastland doen Canada, Costa Rica, Jamaica, Mexico en Panama ook mee aan het toernooi. (NOS)

Füllkrug behoedt Duitsers voor nederlaag tegen Zwitserland

Door een doelpunt in de absolute slotfase van de tweede helft heeft Duitsland met 1-1 gelijk gespeeld tegen Zwitserland. Daardoor is het gastland de groepswinnaar geworden in poule A en eindigen de Zwitsers op de tweede plaats. Na 28 minuten zette Dan Ndoye Zwitserland op voorsprong, een goal die lang de enige van de wedstrijd leek te zijn. Vlak voor tijd sloeg Niclas Füllkrug echter toe: met een knappe kopgoal bracht hij Duitsland de groepswinst. Duitsland neemt het zaterdag in de achtste finales op tegen het land dat tweede wordt in groep C. Dat is de poule van Engeland, Denemarken, Slovenië en Servië. Zwitserland speelt op dezelfde dag tegen de nummer twee van groep B. Dat is een lastigere poule met onder meer Spanje, Italië en Kroatië.

Duitsland trad met dezelfde elf basisspelers aan die Schotland (5-1) en Hongarije (2-0) eerder op dit EK overtuigend hadden verslagen. Zo dominant konden ze tegen het stugge Zwitserland echter niet worden. De eerste helft verliep moeizaam voor het gastland. De ploeg van Julian Nagelsmann dacht na ruim een kwartier op voorsprong te komen via een afstandsschot van Robert Andrich, maar die goal werd afgekeurd omdat Jamal Musiala een overtreding zou hebben begaan in aanloop naar de goal. Verder had Die Mannschaft moeite om serieuze kansen te creëren. Ook aan Zwitserse zijde liep het niet over van de grote kansen, maar het Alpenland kwam wel op voorsprong. Na een klein halfuur spelen werkte Dan Ndoye de bal knap in de bovenhoek na een goede voorzet van Bologna-teamgenoot Remo Freuler. Dat was voor Ndoye zijn eerste interlandgoal. Een opvallend moment in de eerste helft was een forse tackle van Jonathan Tah, die daarvoor zijn tweede gele kaart van dit EK kreeg. Dat betekent dat de Leverkusen-verdediger geschorst is voor het eerstvolgende duel van Duitsland op dit toernooi.

In de tweede helft voltrok zich een vergelijkbaar schouwspel. Zwitserland liet zich ver inzakken en hoewel Duitsland het met man en macht probeerde, lukte het niet de Zwitserse defensie te slechten. Tekenend voor de Duitse machteloosheid was de passing van Toni Kroos. De middenvelder die dit toernooi zoveel indruk maakt door vrijwel elke bal zuiver te passen, had tegen de Zwitsers moeite om ploeggenoten te vinden. Toch zou Duitsland de gelijkmaker krijgen waarnaar het zo naarstig op zoek was. In de blessuretijd van de tweede helft was het de ingevallen Niclas Füllkrug die knap raak kopte uit een voorzet van David Raum. Het was voor cultspits Füllkrug zijn tweede goal als invaller op dit EK, nadat hem dit eerder ook lukte in de openingswedstrijd tegen Schotland. Kort na zijn treffer floot scheidsrechter Daniele Orsato voor het einde van de wedstrijd.  (NOS)

België herstelt de orde in groep E

België heeft de spanning in groep E van het EK helemaal teruggebracht en vooral ook zichzelf een goede dienst bewezen. De 'Rode Duivels', die het toernooi waren begonnen met een 1-0 nederlaag tegen Slowakije, wonnen in Keulen met 2-0 van Roemenië. Daardoor hebben alle ploegen in de groep - vrijdag al klopte Oekraïne de Slowaken met 2-1 - na twee wedstrijden drie punten. Voor komende woensdag staan ter afsluiting Slowakije-Roemenië en Oekraïne-België op het programma.

 De onverwachte zeperd van afgelopen maandag - de eerste nederlaag in de vijftien wedstrijden onder bondscoach Domenico Tedesco - was hard aangekomen in het Belgische kamp. Maar tot een crisisstemming leidde het niet. Daarvoor was het zelfvertrouwen net even te groot.Bovendien was er zeker niet slecht gespeeld en ook nog twee keer gescoord, zij het dat spits Romelu Lukaku, die ook enkele mooie kansen miste, de pech had dat zijn treffers reglementair net niet door de beugel konden. Tedesco had niettemin zijn basiselftal op vier plekken gewijzigd. Jan Vertonghen, Arthur Theate, Dodi Lukebakio en Youri Tielemans waren in de ploeg gekomen, wat de eerste meteen in de recordboeken bracht: met zijn 37 jaar en 59 dagen werd de voormalige Ajacied de oudste Belg ooit op een EK. Van meer belang bleek echter de entree van Tielemans, die al na 73 seconden de score opende. Lukaku legde terug op de middenvelder van Aston Villa, die even daarvoor de bal had veroverd en uiteindelijk met een droge schuiver van buiten de zestien doelman Florin Nita het nakijken gaf: 1-0.

De 1,97 meter lange Koen Casteels moest kort daarop een kopbal van de Roemeen Radu Dragusin over de lat tikken, maar daarna was het toch weer België wat de klok sloeg. Lukaku draaide zich knap vrij maar had net even te veel tijd nodig voor de afronding, terwijl Vertonghen in kansrijke positie hoog over knalde. Nita pareerde schoten van de energieke buitenspelers Dodi Lukebakio en Jérémy Doku. Maar tot meer doelpunten leidde het eenrichtingsverkeer in de eerste helft niet. Roemenië besefte dat er werk aan de winkel was en schoot na rust uit de startblokken met binnen de minuut een uithaal van Dennis Man. Valentin Mihaila profiteerde bijna van een misser van Amadou Onana rond de middenlijn, maar miste op weg naar Casteels de snelheid om oog in oog met de doelman te komen.

België pakte de regie weer terug en stapelde ook weer kans op kans. Aanvoerder Kevin De Bruyne was er telkens bij betrokken, met eigen schoten, met een te scherpe pass op Doku en met een vrije trap die Lukaku met te weinig kracht verlengde. En met een dieptepass waaruit Lukaku dan eindelijk de bevrijdende 2-0 binnenschoot. Maar nee, het zit de topscorer aller tijden van de nationale ploeg (85 doelpunten) niet mee dit EK. Opnieuw ging er een streep door zijn treffer: hij stond met het puntje van zijn schoen buitenspel. Vandaar ook het uit frustratie geboren venijn in zijn uithaal even later. Maar Nita stond paraat. Net als Casteels toen na opnieuw een fout van Onana de Roemeen Dennis Man plots voor hem opdook. Tien minuten voor tijd kreeg België dan toch wat het verdiende: een tweede treffer. Een uittrap van Casteels schoot door de Roemeense defensie, waarna de alerte De Bruyne op Nita af kon gaan en de 2-0 liet aantekenen.

Invaller Leandro Trossard verzuimde het duel helemaal op slot te gooien door na een counter niet zelf af te ronden, maar een onnauwkeurige pass op Lukaku te geven. Dat bood de Roemenen nog hoop en zelfs bijna meer dan dat na goed doorzetten van invaller Denis Alibec, wiens inzet door Timothy Castagne net van de lijn kon worden gehaald. (NOS)

 

Portugal naar achtste finales EK na zege op Turkije

In navolging van Dutsland en Spanje heeft Portugal beslag gelegd op een plaats in de achtste finales van het EK. De Portugezen wonnen in Dortmund ruim van Turkije (3-0) en zijn met zes punten in groep F zeker van de volgende ronde en groepswinst. Cristiano Ronaldo baarde opzien met een fraai aandeel bij de derde goal. De 39-jarige ster was vrij om zelf te scoren, maar besloot af te leggen op ploeggenoot Bruno Fernandes. Het leverde hem een daverend applaus op van de Portugese fans. De wedstrijd werd in de slotfase meerdere keren verstoord doordat fans het veld betraden. Het begon met een kind dat een selfie van Ronaldo wilde, maar liep daarna uit de hand.

Met een 3-1 overwinning op Georgië, aantrekkelijk spel en fraaie doelpunten was Turkije het EK vier dagen geleden begonnen. Toch besloot bondscoach Vincenzo Montella zijn team op vier plaatsen te wijzigen, wat grotendeels te maken had met blessures of gebrek aan fitheid. Het 19-jarige supertalent Arda Güler maakte tegen Georgië een prachtige goal, maar begon nu op de bank. Ook Mert Müldür, die ook schitterend uithaalde in de eerste wedstrijd, moest zijn plaats afstaan en dat gold eveneens voor Kenan Yildiz en keeper Mert Günok. Keeper Altay Bayindir, Zeki Çelik, Samet Akaydin en Kerem Aktürkoglu, die als invaller scoorde tegen Georgië, stonden wel in de basis, net als de Nederlandse Turken Ferdi Kadioglu en Orkun Kökçü. In de nieuwe samenstelling begon Turkije vol enthousiasme en kreeg Aktürkoglu na een voorzet van Çelik een kans bij de tweede paal. Na enkele mogelijkheden voor Ronaldo aan de andere kant kwam Portugal op voorsprong. Nuno Mendes zette voor, oud-Feyenoorder Kökçü raakte da bal nog lichtjes aan en bracht daarmee Bernardo Silva in ideale schietpositie. De ster van Manchester City schoot hard binnen.

Terwijl Ronaldo boos was over een verkeerde pass van João Cancelo speelde Samet Akaydin zonder goed te kijken terug op zijn keeper. Doelman Altay Bayindir was echter uit zijn doel gekomen en de bal verdween ondanks een late reddingsactie van Bayindir en Çelik in het doel. Na deze megablunder was het Turkse moreel gebroken. Zonder de in de rust gewisselde Kökçü had Turkije na rust niets te bieden. Ook invallers Güler en Yildiz konden het tij niet keren. Het slotakkoord was voor Ronaldo, met een assist dit keer. Het is dus nog even wachten op de vijftiende EK-goal van Ronaldo. De EK-topscorer aller tijden scoorde op de alle vijf voorgaande toernooien, in 2004 (2), 2008 (1), 2012 (3), 2016 (3) en 2021 (5). (NOS)

Oranje speelt gelijk tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft met een gelijkspel tegen Frankrijk een grote stap gezet richting de achtste finales van het EK voetbal in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman hield de vicewereldkampioen in Leipzig op 0-0. Frankrijk had de overhand in de Red Bull Arena en kreeg de beste kansen, maar Oranje dacht in de zeventigste minuut op 1-0 te komen. De goal van Xavi Simons werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries. Door het punt tegen Frankrijk gaat Oranje met vier punten aan kop in groep D. De Fransen hebben ook vier punten, maar een minder doelsaldo dan Nederland. Oostenrijk heeft drie punten. Oranje heeft dinsdag aan een punt tegen Oostenrijk sowieso genoeg om door te gaan. Maar de kans is groot dat Nederland zelfs bij een nederlaag tegen de Oostenrijkers doorgaat naar de knock-outfase.

Bij de Fransen ontbrak zoals verwacht Kylian Mbappé, die tegen Oostenrijk zijn neus brak, aan de aftrap. De sterspeler van de Fransen nam plaats op de reservebank. Ook bij Oranje was er een wijziging in de basisopstelling. Joey Veerman viel buiten de basis en Jeremie Frimpong kreeg de kans. Prompt was het diezelfde Frimpong die binnen een minuut bijna de 1-0 maakte. Simons stuurde de snelle buitenspeler de diepte in, waarna de Franse doelman Mike Maignan nog net een handje tegen de bal kreeg en zo een goal voorkwam. Ook daarna speelde Oranje aardig. Cody Gakpo testte Maignan met een goed schot, maar verder waren de kansen voor rust vooral voor de Fransen. Antoine Griezmann kreeg de bal in de dertiende minuut net achter zich op enkele meters van het doel, waardoor Nederland ontsnapte. Even later schoot de Franse captain naast. Naarmate de eerste helft vorderde, kregen de Fransen meer grip op de wedstrijd. Probleem bij Oranje was dat Memphis Depay veel ballen verspeelde, terwijl de ploeg van Koeman juist moest oppassen voor de Franse omschakeling. Na een half uur ging Marcus Thuram ervandoor, maar het schot van de aanvaller ging hard naast. Ook een kopbal van Griezmann ging er niet in en zo was het halverwege nog 0-0.

Zonder wissels halverwege kwam Oranje het eerste kwartier na rust nog aardig door. Daarna voerde Frankrijk de druk op, met kansen tot gevolg. Thuram en Aurélien Tchouaméni kregen de bal er niet in en Bart Verbruggen voorkwam dat Griezmann scoorde. Oranje mocht hopen op een punt en dacht na zeventig minuten zelfs aan meer. Na een schot van Memphis schoot Simons raak in de rebound, maar de assistent-scheidsrechter stak zijn vlag in de lucht. Hij zag hinderlijk buitenspel van Dumfries en na minuten bestuderen van de beelden ging de VAR daarin mee. Er volgden nog twintig spannende minuten. Frankrijk zette aan, maar zonder Mbappé bleek de ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet in staat te scoren. De sterspeler viel ook niet in, omdat de Fransen leken te kunnen leven met 0-0. Nederland kan dat ook en is hard op weg naar de laatste zestien van dit EK. (NU)

Oostenrijk wint overtuigend van Polen

In de poule van het Nederlands elftal heeft Oostenrijk gewonnen van Polen, dat daardoor uitgeschakeld is op het EK. In Berlijn won Oostenrijk overtuigend met 3-1. Oostenrijk staat nu net als Oranje op drie punten, met een iets beter doelsaldo. Nederland speelt om 16.00 uur tegen Frankrijk. Dinsdag om 13.00 uur staat Nederland - Oostenrijk op het programma. Bij de Oostenrijkers werd Max Wöber, die zo ontzettend ongelukkig was tegen Frankrijk (0-1 nederlaag), vervangen door Feyenoorder Gernot Trauner. Voorin verscheen oud-Twentenaar Marko Arnautovic aan de aftrap. Het was de flamboyante spits van Internazionale die de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Arnautovic had de bal bij de tweede paal kunnen volleren, maar wachtte op de stuit en was te laat. Die kans kwam niet uit het niets. Oostenrijk begon namelijk uitstekend, met grote druk naar voren. Op het middenveld waren oud-Ajacied Florian Grillitsch, Marcel Sabitzer en Christoph Baumgartner de baas. Na negen minuten resulteerde het overwicht in de openingstreffer. Phillipp Mwene (oud-PSV) zette goed voor vanaf links en Trauner kopte vol overtuiging raak. Een geweldige opsteker voor de centrale verdediger, die door blessures een moeilijk seizoen kende bij Feyenoord.

Even leek Polen rijp voor een fikse afstraffing, maar bekomen van de ergste schrik begon het bij de ploeg van Michal Probierz toch beter te lopen. De vervanger van de niet helemaal fitte bankzitter Robert Lewandowski, Krzysztof Piatek, bekroonde die sterkere fase met een goal. In de Oostenrijkse zestien was Piatek het scherpst, waardoor hij de 1-1 kon binnentikken. Het was een ontnuchtering voor Oostenrijk, dat zich daarna enigszins herpakte, maar geen echt overwicht meer had. Tot de rust golfde het spel op en neer en waren Sabitzer (schot na uitbraak) en Piotr Zielinski (goede vrije trap) het dichtst bij een goal. In de rust liep Lewandowski warm, misschien wel om de Oostenrijkers wat schrik aan te jagen. De wereldspits van FC Barcelona kwam uiteindelijk na een klein uur spelen in het veld. Trauner viel in diezelfde fase uit met pijn aan zijn hamstring. Vervelend voor Feyenoord dat vanmiddag ook al David Hancko bij Slowakije - Oekraïne met een liesblessure zag wegvallen.

Oostenrijk groeide in de tweede helft weer helemaal terug in de wedstrijd. Ralf Ragnick, uitvinder van de gegenpressing, heeft zijn team tactische houvast gegeven. Bij de Polen ontbrak dat ook vandaag in Berlijn. De zwaktes van Polen kwamen aan het bod bij de tweede goal van Oostenrijk. In de 66ste minuut sneed Oostenrijk zo over de linkerflank door de defensie en was een strakke breedtepass genoeg om Baumgartner een grote kans te bieden. De middenvelder van RB Leipzig bleef kalm en stuwde de bal met de binnenkant van zijn voet de lange hoek in. Even later ging Sabitzer gaat alleen op het doel van Polen af en viel hij over doelman Szczesny heen. De bal ging op de stip en Arnautovic schoot binnen.

Aan het EK-avontuur van Polen komt na de laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk een eind. Bij Oostenrijk mag men nog volop dromen over de achtste finales. (NOS)

Oekraïne revancheert zich tegen Slowakije

Oekraïne heeft zich gerevancheerd na de ontluisterende nederlaag tegen Roemenië in het eerste EK-duel (3-0). De ploeg van bondscoach Serhij Rebrov versloeg vrijdagmiddag Slowakije in een regenachtig en grijs Düsseldorf met 2-1. Het was invaller Roman Jaremtsjoek die Oekraïne terugbracht na een achterstand. Daardoor houdt het land nog zicht op de achtste finales. Morgen komen groepsgenoten België en Roemenië tegen elkaar in actie. Voorafgaand aan het duel viel in de spelerstunnel het contrast tussen beide elftallen duidelijk op de gezichten af te lezen. De Slowaken allemaal met een grijns van oor tot oor en de Oekraïners met gespannen blikken. Slowakije won het eerste duel verrassend met 1-0 van België. Oekraïne daarentegen leed een ontluisterende nederlaag tegen Roemenië: 3-0.

De bondscoach van Oekraïne Rebrov trad dan ook aan met een flink gewijzigde basisopstelling. Aanvoerder Taras Stepanenko, Joechym Konoplja en Viktor Tsyhankov namen plaats op de bank. Maar de opvallendste afwezige was Andrij Loenin. De doelman van Real Madrid keepte dit seizoen nog de halve finale van de Champions League, maar ging in de eerste wedstrijd van het EK twee keer opzichtig in de fout. Zijn vervanger, Anatolij Troebin, reageerde in de eerste minuten scherp op Slowaakse kansen van de frivole buitenspelers Lukás Haraslín en Ivan Schranz.

Maar na een kwartier was het dan toch raak voor het Slowaakse duo. Haraslín gaf voor met een soort volleyvoorzet, waarna Schranz vrij kon binnenkoppen. De aanvaller van Slavia Praag herhaalde zo zijn kunstje. Hij scoorde ook al tegen de Belgen en mag zich gedeeld topscorer van het toernooi noemen, samen met Duitser Jamal Musiala.  In het restant van de eerste helft richtte Oekraïne zich op en zocht veelvuldig de aanval. Maar Andrij Jarmolenko, bezig aan zijn vierde EK, en ook Artem Dovbyk en Mychajlo Moedryk stuitten elke keer op de Slowaakse doelman. Telkens ontsnapte Slowakije.

Maar in de tweede helft scoorde Oekraïne wel. Linksback Oleksandr Zintsjenko zette laag voor en Mykola Sjaparenko plaatste de bal fijn in de linkerhoek. Een hard gelag voor de Slowaken: even later viel sterkhouder en Feyenoorder Dávid Hancko uit met een liesblessure. En Oekraïne zette door. Een kwartier voor tijd schoot Moedryk op de paal. Daar had meer ingezeten, zeker omdat de pass van de ingevallen Roman Jaremtsjoek net te hard was. Daarna liet Jaremtsjoek zich wel van zijn goede kant zien. De aanvaller van Valencia controleerde een diepe bal zeer verfijnd, en tikte 'm zachtjes langs de keeper: 2-1. Het doelpunt zorgde voor ontlading van vreugde. Tijdens de viering werd duidelijk dat er tijdens dit EK een flinke druk op de schouders van de Oekraïense spelers rust. Natuurlijk, voetbal is maar bijzaak in tijden van oorlog met Rusland, maar de voetballers weten als geen ander dat een mooi voetbalresultaat op het EK troost kan bieden. Oekraïne treft volgende week woensdag België in de laatste wedstrijd van de groepsfase. Slowakije speelt die dag tegen Roemenië. (NOS)

Menzo: ‘Hahn ook belangrijk voor Natio vanuit reserverol”

Tijdens de persconferentie van Natio na de tweede WK-kwalificatiewedstrijd werd aan bondscoach Stanley Menzo gevraagd wat volgens hem de grote voordelen zijn van de nieuwe spelers die Natio heeft binnengebracht. Onder andere Vaessen (RKC), Gyrano Kerk (Royal Antwerpen) en Immanuel Pherai (Hamburger) zijn de nieuwe mannen uit de diaspora die voor de nationale voetbalselectie van Suriname mogen uitkomen. Menzo gaf hierop aan dat de keeper Etienne Vaessen een jaar lamg top prestaties heeft geleverd in de Eredivisie. Zo ook de anderen. Men gaat altijd op zoek naar een vaste kern, een vaste groep die de toon zet in een elftal. Die de toon zet in de wedstrijden. Daarin kunnen deze jongens een heel belangrijke rol spelen, samen met de jongens die al een toon hebben gezet. Warner Hahn bijvoorbeeld heeft niet gespeeld, hij heeft een lange reis gemaakt om erbij te zijn. Maar hij is wel waardevol in de kleedkamer, benadrukte de bondscoach. Als er straks tegen grotere tegenstanders wordt gespeeld en mocht er iets gebeuren met je eerste of tweede keeper, dan is Hahn wel een hele belangrijke schakel die je kan inzetten”, legde de bondscoach uit.

Dit geldt ook op het middenveld voor Kerk. Heel veel concurrentie voorin, op het middenveld iets minder. En daaraan moeten we werken, verklaarde hij. Menzo heeft Natio-directeur Bryan Tevreden aan het werk gezet dat we wat meer concurrentie op het middenveld mogen hebben met verschillende types. De coach vindt dat we te weinig toegang hebben tot het middenveld. Daaraan moet gewerkt worden. Hij denkt wel dat deze jongens belangrijk zijn om het niveau, niet alleen het voetbalniveau, maar het niveau van het zetten van de toon op te krikken. In zo een selectie is het belangrijk dat de jongens weten wanneer ze extra gefocust moeten zijn en wanneer ze de touwtjes moeten laten hangen. De 12 tot 15 dagen dat de jongens met elkaar zijn, moeten ze hierin een goede balans vinden, naast het voetbalgedeelte. Dit is ook heel belangrijk, dikte de bondscoach aan.

Zie videoverslag SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=qILjPQpHaT8 

12-Jun-2024 [2 weeks ago]
Copyright alle rechten voorbehouden © 2024 privacy - servicevoorwaarden