(E)ijk.Punt - Aan de Kadekratafel
Gisteren hebben we na twee jaar weer, de dag der Inheemsen en herdenking Javaanse Immigratie uitbundig kunnen vieren. Wat was het mooi om na zo een lange tijd, weer die mengelmoes van kleuren verwerkt in prachtige klederdrachten te mogen aanschouwen. De ene nog mooier dan de andere. Voor het werk was ik al heel vroeg in de Palmentuin om de verschillende rituelen van de dag der inheemsen, die trouwens al daags tevoren van start waren gegaan, vast te leggen. Het heeft wel wat om het allemaal zo mee te maken. Een spiritueel bad, voorafgaand aan de feestelijkheden waar menigeen zich bij het ontwaken van de ochtend voor had aangemeld. Door de piaiman/vrouw werd uitgelegd wat er in het water zat en waarvoor het diende. Er waren ook heftige emoties. Emoties ontsproten uit de historie van de inheemsen en het onrecht dat hen werd en nog steeds wordt aangedaan.
Iets later die dag, zat ik aan een tafel met een kom kadekra en casavebrood voor me, en een kalebas kasiri in mijn ene hand, terwijl me ook nog een oelemari in de andere hand werd gestopt. Helemaal in die inheemse sfeer, werd ik deelgenoot van een gesprek dat verschillende kanten opging.
Er liep een man rond in de palmentuin met een bordje voor zijn borst. Een protestbord over de grondenrechten van de inheemsen, waar al jarenlang voor gevochten wordt. Een man aan mijn tafel schudde zijn hoofd en gaf in niet mis te verstane bewoordingen te kennen, dat er niet getekend zou moeten worden voor grondenrechten door de inheemsen. “Kijk, je moet het zo bekijken, men is ons hier komen aantreffen, heeft ons van verschillende plekken verdreven, plekken die sowieso onze plekken waren, en nu jaren later, wil men iets tekenen, ons iets laten tekenen, dat ons deels weer een beetje recht zal geven. Rechten die sowieso al van ons waren, want wij waren hier! Bekijk het alsof je een auto hebt, iemand pakt het gewoon van je af, en na een jaar wil die persoon dat je iets ondertekent, zodat je een ruit van die auto terugkrijgt. ”
Ik vond het wel interessant, het is eigenlijk heel interessant om soms gewoon aan tafel met vreemden te zitten en te horen hoe ze over zaken denken, wat zij als oplossing zien, om te voelen wat er leeft in anderen over een bepaald onderwerp. Zaken vanaf een afstand bekijken, levert niet altijd de juiste weergave op. Soms moet je dichter naar de mensen toe gaan. Kent u dat programma ‘Undercover Boss’? Dat is zo een programma op de Amerikaanse televisie waar directeuren van grote bedrijven zich under cover tussen hun eigen personeel begeven. Dit maakt dat zo een directeur in de meeste gevallen meer begrip krijgt van wat er leeft onder zijn of haar personeel en daar kan degene dus op inspelen.
Eigenlijk zou het mooi zijn als onze regeringsleiders dat ook konden doen. Hoewel het een stuk moeilijker voor hen zal gaan om zich vermommen in een andere hoedanigheid. Gelukkig, ja soms komt het wel goed uit, hebben we tegenwoordig sociale media waar iedereen nagenoeg zijn of haar gevoelens uit. Dat kan je dus rustig vanaf een veilige afstand bekijken.
Veilig ja, want het gaat er niet altijd even rustig aan toe. Dat kun je ook niet verwachten bijvoorbeeld op een dag dat er meerdere kinderen komen te overlijden in een ziekeninrichting en de dienstverlening van die instelling ter discussie wordt gesteld. Het was ook niet de eerste keer dat er kritiek wordt geleverd op het functioneren van deze zelfde ziekeninstelling. Maar wanneer op 1 dag meerdere ouders hun kindjes kwijtraken, dan wordt de druk opgevoerd en verwacht men een antwoord. Of dat antwoord bevredigend genoeg zal zijn, moet nog blijken. Hoewel, hoe bevredigend kan iets nog worden wanneer je voor het levenloze lichaam van je kind staat?
Ik denk dat de hele samenleving in afwachting is van het onderzoek dat men heeft aangegeven te plegen in onderhavige kwestie.
Maar kom, laten we even terug naar de tafel in de palmentuin gaan. Natuurlijk werd ook de ontwikkeling met betrekking tot de kiesregeling besproken. Dat kan nog heel spannend gaan worden en alle ogen zijn gericht op het parlement, waar de volgende stappen moeten worden ondernomen nu het Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat artikel 9 van de Kiesregeling over de zetelverdeling in strijd is met artikel 55 van de grondwet. Hierin is verankerd dat De Nationale Assemblee het volk van de Republiek Suriname vertegenwoordigt en de soevereine wil van de natie tot uitdrukking brengt.
Iemand aan de tafel knikte goedkeurend. “Moedig van die Serena Essed hoor, ze is wel jong en beweegt zich nog niet eens op een voordelige plek binnen de politiek, maar ze heeft wel een stap gemaakt en resultaat geboekt, waar een heleboel oude rotten in het vak die wel beter zouden moeten weten, het hebben laten liggen. Het is een goed teken, dit geeft aan dat er nog hoop is.”
Ik moest ineens glimlachen. Enkele minuten hiervoor, had ik een prachtige foto van onze president in het wit gestoken en zijn first lady in ook een mooie creatieve dress zien langskomen. (Even een persoonlijke noot, President, u mag vaker voor wit kiezen, het staat u goed en geeft u een totaal andere uitstraling!)
Wonderbaarlijk genoeg niet met een snerende tekst erbij. Hoe vaak heeft men geen kritiek gehad op de kleding van de first lady, en ook de garderobe van de president werd vaker komisch, soms zelf beledigend met die van de vicepresident vergeleken, die wat outfits betreft toch wel wat meer modebewust voor de dag kwam. Ik vond het dan wel mooi dat ik gisteren een keer de complimenten aan het eerste echtpaar ook tegenkwam. Immers ben ik een sterke voorstander van de dingen zeggen zoals ze zijn, of het nou goed is of niet, maar wel met het nodige respect. Alle hoop is dus toch niet verloren. Halleluja!!
Jawel, ik weet, het is slechts een druppel op een hete plaat, but…… het is er tenminste. Als die druppel er niet meer was, dan waren we helemaal verloren.
Wednesday 10 August 2022, 08:06 AM [32 months ago]