FRIDAY, APRIL 25, 2025
Download App

Buitenland

Bokslegende George Foreman overleden

Oud-bokser George Foreman is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd twee keer wereldkampioen en bokste enkele van de beroemdste wedstrijden in de geschiedenis van de sport, onder meer tegen Muhammad Ali. "Met diepe bedroefdheid kondigen we het overlijden aan van onze geliefde George Edward Foreman sr., die vredig is heengegaan op 21 maart 2025, omringd door dierbaren", schrijft de familie van de oud-bokser zaterdag op Instagram.

Vooral het gevecht tussen Foreman en Ali in 1974 in Congo werd wereldberoemd. 'Big George' Foreman verloor in de 'Rumble in the Jungle' zijn eerste wereldtitel aan Ali. Het wordt gezien als het grootste boksgevecht aller tijden. "Ik was een boksmachine, en dat was de eerste keer dat ik alles gaf wat ik had en niets werkte", blikte Foreman in 2007 terug op dat gevecht. Het verlies brak Foreman. Hij besloot een jaar niet te boksen en zette in 1977 een punt achter zijn loopbaan. Twee decennia later herwon hij op 45-jarige leeftijd alsnog zijn wereldtitel, nadat hij in 1987 uit zijn pensioen was teruggekeerd.

Naast zijn twee wereldtitels won Foreman als negentienjarige amateurbokser goud op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad. Pas daarna ging hij het professionele circuit in. Als prof won Foreman 37 wedstrijden op rij voordat hij in 1973 zijn eerste wereldtitel pakte, door titelverdediger Joe Frazier te verslaan. Vervolgens verdedigde hij die titel succesvol in twee gevechten, tot Ali de titel van hem overnam. Door de dood van Foreman zijn beide boksers van de 'Rumble in the Jungle' overleden. Ali overleed in 2016 op 74-jarige leeftijd. Foremans laatste wedstrijd was in 1997. In zijn professionele carrière won hij in totaal 76 wedstrijden en verloor hij vijf keer.

Foreman trouwde vier keer in de jaren zeventig en tachtig. In 1985 trouwde hij voor de vijfde keer, met Mary Joan Martelly, met wie hij de rest van zijn leven samen zou blijven. Hij had vijf zonen - die allemaal George heten - vijf biologische dochters en twee geadopteerde dochters. Na zijn bokscarrière werd Foreman vooral bekend van zijn rol in reclamespotjes, waarvan die voor een elektrische grill de bekendste was. In 1999 kreeg hij met zakenpartners maar liefst 137 miljoen dollar van het bedrijf Salton om zijn naam op de producten te zetten. (NU)

Barça overklast Real in finale Spaanse Supercup

"Ik heb tegen het team gezegd: als er veel rumoer is buiten, moeten we juist sterker zijn", zei FC Barcelona-coach Hansi Flick voor de finale van de Spaanse Supercup tegen Real Madrid. Het team gaf vanavond een indrukkend antwoord in de Clásico in Jeddah. Na een wervelende eerste helft stond het al 4-1 voor Barça en de Catalanen wonnen uiteindelijk met 5-2. Het was vijftiende Supercup-winst voor Barça. Veel rumoer was er buiten het veld zeker rondom de Supercopa de España, gespeeld in Saudi-Arabië. Afgelopen woensdag, op de dag dat Barcelona zich plaatste voor de finale, kwam er voor Barcelona goed nieuws van de rechtbank. Nadat eerder twee verschillende rechters, van de Spaanse voetbalbond (RFEF) en de hoogste Spaanse voetbalcompetitie (LaLiga) het verzoek van de club om Olmo en Pau Víctor speelgerechtigd te krijgen, hadden afgewezen, verlengde de Spaanse Nationale Sportraad CSD juist de registratie van de twee spelers. Daardoor zaten Olmo en Pau Víctor vanavond gewoon bij de selectie. Ze begonnen op de bank, Olmo viel na rust in.

Kylian Mbappé opende al in de vijfde minuut de score voor Real Madrid, maar daarna deelde Barcelona de lakens uit. Lamine Yamal toonde zij klasse door van links naar binnen te komen en met rechts precies in de hoek te schieten. Een gestrekt been van Eduardo Camavinga op Gavi leverde Barcelona een strafschop en die werd door Robert Lewandowski benut. Na een lange pass van Jules Koundé kopte uitblinker en aanvoerder Raphinha prachtig de 1-3 binnen. Op slag van rust werd het ook nog 1-4. Raphinha legde de bal na een snelle counter af op Álex Balde en de linksback scoorde met een bekeken schot. Als dat niet het genadeschot was, volgde dat wel vlak na rust.

Eerst knalde Reals Rodrygo de bal op de paal, waarna het aan de andere kant raak was. Raphinha bekroonde zijn geweldige wedstrijd door Antonio Rüdiger en Aurélien Tchouaméni uit te spelen en te scoren: 1-5. Barcelona eindigde de wedstrijd met tien man na een met rood bestrafte overtreding van keeper Wojciech Szczesny op Mbappé. Uit de vrije trap maakte Rodrygo er 2-5 van, maar verder kwam Real niet. De vernedering was een feit. "Als we deze wedstrijd winnen, geeft dat ons meer vertrouwen voor de rest van het seizoen", zei Flick ook vooraf. Wie weet wat deze opsteker nog meer oplevert voor Barcelona, dat in de competitie derde staat achter Atlético en Real.

Rumoer nog niet voorbij

Buiten is het laatste woord ook nog niet gezegd. De uitspraak van de Hoge Sportraad was een voorlopige beslissing, een definitieve beslissing volgt later. Verschillende clubs, zoals Atlético Madrid, Las Palmas, Real Valladolid, Athletic Club en Sevilla reageerden furieus op de uitspraak. Spaanse media meldden bovendien dat LaLiga in beroep gaat tegen het besluit. Bovendien ligt voorzitter Joan Laporta van FC Barcelona onder vuur. Ook binnen de club wordt hem mismanagement verweten. Laporta zat vanavond op de tribune. Hij beloofde dinsdag zijn kant van het verhaal te doen. (NOS)

Shashi Baboeram Panday nieuwe financieel directeur Ajax

De Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV heeft Shashi Baboeram Panday voorgedragen als financieel directeur en statutair bestuurder. Hij is de beoogde opvolger van de huidige financieel directeur, Susan Lenderink, en wordt voorgesteld voor een termijn tot en met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in 2028. De benoeming is onder voorbehoud van goedkeuring volgens de geldende procedures. Baboeram Panday start naar verwachting op 1 februari 2025. Voorafgaand wordt een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) georganiseerd, waarin de aandeelhouders formeel op de hoogte worden gesteld van deze voorgenomen benoeming.

Achtergrond en ervaring

Shashi Baboeram Panday (Utrecht, 8 mei 1979) is momenteel Chief Financial Officer (CFO) van Talpa Holding en Talpa Network. Hij is sinds 2007 werkzaam bij Talpa en heeft daarvoor zeven jaar bij Deloitte Accountants gewerkt. Zijn benoeming volgt op het aangekondigde vertrek van Susan Lenderink, die op 13 september 2024 aangaf Ajax te verlaten. Om een zorgvuldige overdracht te waarborgen, blijft Lenderink tot uiterlijk 1 maart 2025 in functie.

Reacties

President-Commissaris Michael van Praag gaf namens de RvC aan vertrouwen te hebben in Baboeram Panday: "Wij hebben meermaals met Shashi gesproken, en hij maakt een kundige, betrouwbare en energieke indruk. Zijn jarenlange ervaring bij Talpa toont aan dat hij loyaal is en goed kan opereren in een dynamische omgeving. Dat zijn kwaliteiten die bij Ajax zeer van pas komen. Daarnaast is het mooi meegenomen dat hij een trouwe bezoeker van Ajax-wedstrijden is. Wij zijn ervan overtuigd dat hij een uitstekende opvolger is voor Susan." Baboeram Panday zelf sprak zijn enthousiasme uit over de nieuwe rol: "Ajax kwam voor mij geheel onverwacht. Als voetballiefhebber en fan van de club kon ik deze kans niet laten liggen. De dynamiek bij Ajax vertoont veel overeenkomsten met die in de mediasector waarin ik werkzaam ben. Juist die dynamiek trekt mij aan."

Met deze voordracht hoopt Ajax haar financiële beleid en stabiliteit voort te zetten onder een ervaren en gepassioneerde leiding.

Jake Paul verslaat Mike Tyson in showgevecht

Bokser Jake Paul heeft het lucratieve showgevecht met veteraan Mike Tyson gewonnen. In een volgepakt AT&T Stadium in Arlington, Texas en voor miljoenen tv-kijkers wereldwijd werd Paul door de jury na acht rondes unaniem de winst toebedeeld. De 70.000 fans in het stadion waren massaal op de hand van Tyson, de 58-jarige oud-bokser die na bijna twintig jaar weer terugkeerde in de ring. Hij nam het op tegen de 27-jarige Paul, het Amerikaanse 'probleemkind' met tientallen miljoenen volgers op sociale media.

Tyson zei vlak voor het gevecht in een interview een "wrede overwinning" te verwachten. Dat bleek uiteindelijk tegen te vallen voor hem. Paul en Tyson begonnen hun duel aftastend, maar toen de bel voor ronde 3 klonk, vloog Tyson uit de startblokken. Hij dreef Paul tegen de touwen, maar wist niet te profiteren en kreeg zelf een paar linkse hoeken te verduren. Die trend zette zich verderop in de wedstrijd voort. In ronde 5 begon de vermoeidheid bij de veteraan zichtbaar te worden. Paul wist Tyson vaker te raken dan andersom, wat hem de overwinning opleverde.

Het gevecht werd uitgezonden op Netflix, maar door het enorme aantal kijkers ontstonden er storingen. Op de website downdetector.com, die storingen bijhoudt, kwamen er tienduizenden klachten binnen. Qua niveau was het niet het 'gevecht van de eeuw', maar wel als het gaat om publiciteit. Zelden zal een sportevenement zo veel geld hebben opgebracht als het gevecht tussen de youtuber en de bokslegende. Naar verluidt verdiende Paul omgerekend 38 miljoen euro, Tyson zou ongeveer de helft ontvangen.

Het draaide dan ook vooral om de show in aanloop naar het gevecht. Beide boksers lieten zich in hun voorbereiding volgen voor een televisiedocumentaire. En tijdens een staredown liep het eergisteren compleet uit de hand. Alles om zo veel mogelijk aandacht en kijkers te trekken. De wedstrijd ging buiten de traditionele boksbonden om. Paul organiseerde het evenement zelf, met als doel zo veel mogelijk geld verdienen. Hij begon zes jaar geleden met de sport. Eerst vocht hij tegen andere influencers en oud-basketballers. Die wedstrijden won Paul, waarna hij steeds serieuzere opponenten uitdaagde. Met de beruchte Tyson (drievoudig wereldkampioen, maar toch vooral bekend om die beet in het oor van Evander Holyfield) als zijn bekendste tegenstander. (NOS)

Barcelona declasseert Real Madrid in Bernabéu: 0-4

De 258ste editie van El Clásico is zeer overtuigend gewonnen door FC Barcelona. In het Estadio Santiago Bernabéu vernederde de Catalaanse ploeg concurrent Real Madrid met 4-0. Het is niet de grootste uitzege voor Barcelona in El Clásico. Een halve eeuw geleden, in 1974, leidde een uitblinkende Johan Cruijff de Catalaanse club naar een 5-0 zege op de aartsrivaal. Door de zege heeft Barcelona de koppositie in La Liga op overtuigende wijze verstevigd. De ploeg van trainer Hansi Flick heeft na elf speelronden zes punten meer dan Real Madrid, dat tweede staat. Frenkie de Jong begon op de bank bij FC Barcelona. De middenvelder wordt rustig gebracht na zijn langdurige enkelblessure en verving Fermin López in de rust. In de tweede helft droeg hij de aanvoerdersband.

De Spaanse topper is in een nieuw tijdperk aanbeland. Na drie jaar Xavi staat er sinds deze zomer in de persoon van Flick een nieuwe coach aan het roer van Barcelona, terwijl Real Madrid dit seizoen voor het eerst de beschikking heeft over topspits Kylian Mbappé. Hoewel Mbappé zesmaal trefzeker was in zijn eerste negen competitieduels in het shirt van 'de Koninklijke', heeft de 25-jarige Fransman de torenhoge verwachtingen nog niet helemaal kunnen waarmaken. Coach Carlo Ancelotti nam op een persconferentie in aanloop naar de Spaanse topper voor hem op. "Hij is langzaam op zoek naar de beste versie van zichzelf. We hebben veel vertrouwen in hem en ik verwacht dat hij belangrijk gaat zijn tijdens El Clásico."

Mbappé leek de voorspelling van zijn trainer in de dertigste minuut waar te maken door de bal met een bedachtzaam stiftje over doelman Inaki Pena in het doel te plaatsen. Er ging een streep door de treffer nadat was gebleken dat de aanvaller de bal in buitenspelpositie had ontvangen. Datzelfde overkwam Mbappé halverwege de tweede helft, toen Barcelona inmiddels op een 2-0 voorsprong stond. Ditmaal schoot hij de bal na een steekpass in de verre hoek, maar hij leek zelf al door te hebben dat ook deze treffer afgekeurd zou worden wegens buitenspel.

Tien minuten eerder stond Lewandowski wel aan de goede kant van de VAR-lijn. De spits had alle ruimte nadat hij precies op tijd - het scheelde een halve voet - had gereageerd op een steekpass van Marc Casadó. Met een laag schot in de hoek verzorgde Lewandowski vervolgens de 1-0.  Iets meer dan twee minuten later kopte Lewandowski tussen twee verdedigers een hoge voorzet in het doel. Het waren zijn dertiende en veertiende competitiedoelpunt van het seizoen. Ook op 36-jarige leeftijd blijft Lewandowski wekelijks het verschil maken voor zijn ploeg. De Poolse spits had ook zomaar zijn tweede hattrick van het seizoen kunnen maken. In de 66ste minuut had hij de bal op aangeven van Raphinha voor het intikken, maar tot zijn eigen ongeloof raakte hij de paal.

Aan de andere kant had Jude Bellingham de gelegenheid om namens Real Madrid de spanning terug in het duel te brengen, maar de Engelsman schatte een voorzet verkeerd in en kon de bal van dichtbij niet controleren. Het was Lamine Yamal die aan alle illusies van de thuisploeg een einde maakte. De 17-jarige aanvaller, die ter gelegenheid van El Clásico met sterretjes in de kleuren van zijn club speelde, tekende in de 77ste minuut met een overtuigende knal in de bovenhoek voor de 3-0. De assist was van Raphinha, die zes minuten voor tijd zelf de vierde treffer van de middag maakte. (NOS)

Mbappé helpt Real Madrid bij debuut aan Super Cup

Kylian Mbappé kent een geweldige start bij Real Madrid. De Franse steraanvaller hielp de Madrilenen met de 2-0 aan de Europese Super Cup in Warschau en liet zo Atalanta Bergamo met lege handen achter. Real Madrid is daarmee de eerste club die de Super Cup zes keer wist te winnen. Een hele vakantie was erdoor verpest, grapte Real Madrid-coach Carlo Ancelotti. Nu hij ook de beschikking had over Mbappé was het nog lastiger geworden om te kiezen wie hij in zijn aanvalslinie zou opstellen. Een vakantie lang piekeren zorgde ervoor dat Rodrygo, Mbappé en Vinícius Júnior het woensdagavond voor de Champions League-winnaar mochten doen.

Een aanvalslinie waar je op het eerste oog bang van moet worden als tegenstander, maar daar dacht Europa League-winnaar Atalanta toch echt anders over. De Italianen kenden geen angst en verdedigden uitstekend. Nieuwkomer Isak Hien liet Mbappé maar weinig momenten ontsnappen. De enige keer dat de Fransman wel de ruimte kreeg, schoot Mbappé tegen het lichaam van de Zweedse Atalanta-verdediger aan. Doordat Atalanta-trainer Gian Piero Gasperini het organisatorisch goed voor elkaar had, kreeg de ploeg zelf ook mogelijkheden. Marten de Roon, de enige Nederlander die mocht starten (Mitchel Bakker begon op de bank), schoot via het hoofd van Militão op de lat. Real Madrid trof vlak voor de rust ook de lat via Rodrygo. Dat waren de spaarzame hoogtepuntjes van de eerste helft.

Dat Teun Koopmeiners er niet bij was, hij hoopt op een transfer naar Juventus en weigert te trainen, bleek geen al te groot probleem voor de Italianen. Twee andere middenvelders zorgden meteen na rust voor een enorme kans. De Roon gaf een puntgave bal op Mario Pasalic, die met een kopbal bijna doelman Thibaut Courtois verschalkte. De Belg kon met een uiterste krachtinspanning de openingstreffer voorkomen. Na een uur spelen was het dan toch Real Madrid dat op voorsprong kwam. Jude Bellingham vond Vinícius Júnior. De Braziliaan omspeelde op prachtige wijze enkele Italiaanse verdedigers en kon de bal afleggen op Federico Valverde. De Uruguayaan tikte in een leeg doel binnen. Doelman Juan Musso voorkwam vervolgens een minuut later de 2-0 met een goede reflex op een inzet van Vinícius Júnior.

Bijna 70 minuten lang was Mbappé amper opgevallen in de wedstrijd tegen Atalanta, maar Mbappé zou Mbappé niet zijn als hij toch nog van zich liet horen. Op aangeven van Bellingham tekende hij voor de tweede en beslissende treffer. Zo rekende de Fransman af met een voor hem vervelende statistiek. Hij wist voor het eerst te scoren bij zijn debuut. Dat lukte hem bij AS Monaco, PSG en het Franse nationale team namelijk niet. Daarnaast zorgde hij er zo voor dat hij bij Real Madrid meteen een prijs in handen heeft. Al is dat voor hem niet de belangrijkste. De superster kwam naar Madrid voor de hoofdprijs: het winnen van de Champions League. (NOS)

Harrie Lavreysen voltooit gouden trilogie met winst op keir

De Nederlander Harrie Lavreysen heeft zijn unieke gouden hattrick voltooid op de Olympische Spelen in Parijs. De 27-jarige sprinter uit het Brabantse Luyksgestel was na het goud op de teamsprint en in de individuele sprint, ook ongenaakbaar in de finale van de keirin. Nadat Lavreysen op twee ronden voor het einde zijn sprint had ingezet, kwam het opnieuw aan op een spierballengevecht met zijn Australische rivaal Matthew Richardson. Net als in de sprintfinale was Richardson echter geen partij voor Lavreysen. Het brons ging naar de tweede Australiër, Matthew Glaetzer. Op WK's en EK's was Lavreysen al twee keer goed voor de gouden trilogie, maar nog niet op de Spelen. Drie jaar geleden greep Lavreysen op dit onderdeel nog naast de olympische titel. Na twee keer goud was brons toen zijn deel. De Britten Chris Hoy (2008) en Jason Kenny (2016) deden dat al wel.

Lavreysen won zijn kwartfinale op de olympische wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines met grote overmacht, maar in de halve eindstrijd nam hij een flink risico. Hij versnelde op meer dan twee ronden voor het einde vanaf de kop, maar sloeg geen gat met zijn concurrenten die zo in zijn slipstream meegetrokken werden. Uiteindelijk wist alleen zijn Australische rivaal Matthew Richardson hem te passeren, waardoor Lavreysen zich gewoon plaatste voor de finale.

In de finale nam Lavreysen twee ronden voor het einde het initiatief en sloeg de aanval van Richardson gedecideerd af. Achter hun rug gingen de Brit Jack Carlin, de Japanner Shinji Nakano en de Maleisiër Muhammad Shah Firdaus Sahrom hard onderuit. (NOS)

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal tegen PSV

Feyenoord heeft zondag de Johan Cruijff Schaal veroverd. De ploeg van trainer Brian Priske won in Eindhoven via penalty's van PSV, nadat de wedstrijd in 4-4 was geëindigd. Verdedigen bleek zondagavond in Eindhoven een kunst die PSV en Feyenoord niet beheersten. Die defensieve onmacht bij beide ploegen leidde tot een even vermakelijk als spectaculair duel om de Johan Cruijff Schaal, dat door een strafschoppenserie moest worden beslist. Net als in 2018 bleek bekerwinnaar Feyenoord vanaf 11 meter sterker dan landskampioen PSV. Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther stopte de penalty van PSV-aanvaller Johan Bakayoko en invaller Guus Til schoot de bal in de tribunes. Feyenoord maakte geen fout vanaf 11 meter: Lutsharel Geertruida, Ayase Ueda, Dávid Hancko en Luka Ivanusec schoten raak. Zo pakte Feyenoord in het Philips Stadion de eerste prijs van dit seizoen. Maar de toonaangevende ploegen van vorig seizoen hebben nog het nodige werk te verrichten voor de seizoenstart van komende week.

De defensieve wanorde bij PSV en Feyenoord kondigde zich al aan tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Door het vertrek van André Ramalho en de lange absentie van Sergiño Dest (gescheurde knieband) zit PSV-trainer Peter Bosz krap in zijn verdedigers. De van FC Utrecht overgekomen Ryan Flamingo maakte in het duel om de Johan Cruijff Schaal een ongelukkig debuut in het hart van de defensie, naast Jerdy Schouten. Meteen na de aftrap stond de PSV-aanhang op voor de kampioen tegen bekerwinnaar Feyenoord, waarbij de opvallendste transfer tot nu toe de trainerswissel betrof. De Deen Priske moet de naar Liverpool vertrokken Arne Slot doen vergeten. Feyenoord kende ook defensieve problemen. Zo verloren de Rotterdammers een oefenwedstrijd tegen Benfica met 5-0, na vier treffers in de eerste achttien minuten. Priske verkoos doelman Wellenreuther boven Justin Bijlow, die vorig seizoen wederom kampte met blessureleed.

Ook zondagavond in het Philips Stadion kwam Feyenoord al snel op achterstand en bleek de laatste linie zeer broos. Noa Lang was vorig jaar matchwinner in de traditionele openingswedstrijd van het seizoen. Nu wilde de vorig seizoen langdurig geblesseerde aanvaller meteen laten zien dat hij topfit is. Hij dartelde als vanouds over de linkerflank en schoot de bal in de negende minuut op aangeven van Malik Tillman snoeihard in het dak van het doel: 1-0. Feyenoord beweerde dat de aanval van PSV werd ingeleid door een overtreding van Tillman op Ramiz Zerrouki. Scheidsrechter Jeroen Manschot oordeelde dat de middenvelder te gemakkelijk naar de grond ging. PSV domineerde in de beginfase en Luuk de Jong, die na een griepje op tijd fit was, stuitte op Feyenoord-keeper Wellenreuther. Feyenoord was nog aardig begonnen met een schot van Igor Paixão dat PSV-keeper Walter Benítez tot een fraaie redding dwong.

Binnen drie minuten draaide Feyenoord het vermakelijke duel om, waarbij vooral de verdedigende kwetsbaarheid van PSV in het oog sprong. In de 29e minuut ging Feyenoord-middenvelder Gjivai Zechiël over het been van PSV-back Fredrik Oppegard, waarna spits Santiago Giménez de strafschop onberispelijk benutte: 1-1. Drie minuten later verzorgde de Mexicaanse topschutter de assist bij de als wingback spelende Bart Nieuwkoop, die Benítez koeltjes passeerde: 1-2. Paixão had PSV in de blessuretijd van de eerste helft de genadeslag moeten bezorgen. Het doel was leeg na een halve redding van keeper Benítez, die een herkansing kreeg omdat Paixão te slap inschoot. Met een prachtige reflex hield de Argentijnse doelman de bal op miraculeuze wijze uit zijn doel. Secuur verdedigen bleek ook in de tweede helft een zware opgave voor beide ploegen. In de 47e minuut werd de laatste linie van Feyenoord simpel uitgespeeld, waarna aanvoerder De Jong het laatste tikje gaf na een voorzet van Tillman: 2-2. Met één voetbeweging vond Paixão vervolgens de ruimte achter de al even gammele PSV-defensie. Nu stond Flamingo verkeerd opgesteld, waarna keeper Benítez de doorgebroken Giménez vloerde. Voor de tweede keer mocht de aanvalsleider aanleggen vanaf 11 meter en ook op deze strafschop had Benítez geen antwoord: 2-3.

PSV-trainer Bosz haalde vervolgens optimaal rendement uit zijn wissels. Vanwege een overschot aan middenvelders moest Til op de bank beginnen, maar de invaller haalde meteen zijn gram. Na wederom geklungel in de Feyenoord-verdediging tikte Til de bal achter Wellenreuther: 3-3. Het publiek viel van de ene verbazing in de andere, want invaller Antoni Milambo kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten en zette Feyenoord prompt op 3-4. Maar ook PSV kreeg een strafschop, toen Feyenoord-keeper Wellenreuther Til tegen de grond werkte. Hij ontsnapte aan een tweede gele kaart en was kansloos bij de penalty van De Jong: 4-4. De topscorer van PSV viel na een botsing met zijn doelman vlak voor tijd geblesseerd uit, waardoor hij noodgedwongen ontbrak op het lijstje van coach Bosz voor de beslissende strafschoppenserie. Zijn vervanger Ricardo Pepi schoot meteen de eerste strafschop binnen, maar de missers van Bakayoko en Til werden PSV fataal. (NU)

Argentinië tegen Marokko gestaakt wegens veldbestormers

De eerste voetbalwedstrijd van de Olympische Spelen is gestaakt bij een stand van 2-2. In de 106e minuut maakte Argentinië de gelijkmaker tegen Marokko, waarna sommige fans het veld bestormden. Het stadion van Saint-Etiènne, waar de wedstrijd gespeeld wordt, werd na de wedstrijd ontruimd. Op de borden was de boodschap te zien dat de toeschouwers het stadion moesten verlaten, Bijna twee uur nadat de wedstrijd werd stilgelegd, werd bekendgemaakt dat de wedstrijd wordt uitgespeeld. De gelijkmaker van Argentinië is ook nog niet definitief goedgekeurd. Het doelpunt wordt nog geanalyseerd door de VAR op buitenspel, zo is te lezen op de website van de Olympische Spelen. De uitslag is dus nog niet definitief. Het was niet de eerste keer dat de wedstrijd werd stilgelegd. De vijftien minuten extra tijd kwamen eveneens door Marokkaanse veldbestormers.

Beide landen hebben een sterk elftal naar Parijs gestuurd, met onder anderen Achraf Hakimi namens Marokko en Julián Álvarez namens Argentinië. De twee ploegen gelden als (schaduw)favorieten voor de medailles op het toernooi, maar treffen elkaar al in de groepsfase. Het olympisch voetbaltoernooi is bedoeld voor spelers onder de 23 jaar om zich op het grote podium te bewijzen. Elke nationale ploeg mag slechts drie spelers afvaardigen die ouder zijn dan dat. Hakimi (25) en Álvarez (24) horen daarbij.

De eerste goal viel op slag van rust. Ilias Akhomach legde de bal met een zeer fraai hakje in de voeten van Bilal El Khannous, die de voorzet gaf op Soufiane Rahimi die op zijn beurt van dichtbij kon afmaken. Na rust kreeg Marokko een penalty, Rahimi eiste de bal op en schoot binnen. Ajax-keeper Gerónimo Rulli dook de goede hoek in, maar kon zijn vingers niet tegen de bal krijgen. Argentinië had het moeilijk, maar kon via Giuliano Simeone in de reguliere speeltijd op 1-2 komen. Daarna volgden vijftien minuten aan blessuretijd door veldbestormers. In dat kwartier kwam Argentinië constant dreigend uit de hoek, maar de Marokkanen wisten keer op keer te pareren.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd kwam Argentinië toch nog op gelijke hoogte. Via maar liefst drie pogingen die strandden op de lat, kwam de bal op het hoofd van Cristian Medina terecht. Hij scoorde de 2-2. Op dat moment bestormden Marokkaanse fans het veld. Ook werd er met flessen gegooid. De scheidsrechter besloot de wedstrijd te staken, terwijl de uitslag nog niet definitief was.

Spanje wint van Oezbekistan

Een van de andere favorieten voor het toernooi, Spanje, speelde tegelijkertijd tegen Oezbekistan. De Oezbeken hielden lang stand, maar na ruim een uur spelen kwamen de Spanjaarden toch op een 1-2 voorsprong. Die stonden ze niet meer af. (NOS)

Mbappé officieel gepresenteerd bij Real Madrid

Real Madrid heeft Kylian Mbappé officieel gepresenteerd. Onder luid applaus kwam de 25-jarige aanvaller in het nieuwe thuistenue met rugnummer 9 het veld op. Ruim 80.000 mensen waren in het uitverkochte Estadio Santiago Bernabéu aanwezig om de presentatie bij te wonen. De animo was groot: naar verluidt hadden in totaal 100.000 mensen zich aangemeld. Enkele uren voordat het Bernabéu de deuren opende, stonden er al lange rijen bij het stadion. De verkoop van shirts met de naam van Mbappé achterop, à 190 euro per stuk, ging door het dak. Het was het enige shirt dat fans op de dag van de presentatie konden kopen in de officiële fanshop.

Eerder op de dag rondde Mbappé zijn medische keuring - ondanks een gebroken neus - met succes af. Hij poseerde samen met clubvoorzitter Florentino Pérez voor de vijftien Europa Cup I/Champions League-bekers die de club in totaal heeft gewonnen, alvorens zijn contract officieel te ondertekenen. "Welkom bij deze historische gebeurtenis", begon voorzitter Pérez de inleidende speech. "Welkom in Madrid, Kylian. Welkom thuis." Na een knuffel van clublegende Zinedine Zidane liep Mbappé over een blauwe loper naar het podium op het midden van het veld.

"Dit is een ongelooflijke dag voor mij. Ik droomde als kind al om voor Real Madrid te spelen. Deze dag zit nu al in mijn hart", vertelde Mbappé tijdens zijn speech. "Ik ben trots om mijn droom te vervullen en speler te zijn van de beste club in de geschiedenis van het voetbal. Ik blijf niet al te lang praten, want dan moet ik huilen." De presentatie van Mbappé deed denken aan die van Cristiano Ronaldo, vijftien jaar geleden. De destijds 24-jarige Portugees kwam over voor een toenmalig recordbedrag van 94 miljoen euro en voetbalde toen ook met rugnummer 9. (NOS)

Argentinië verslaat Canada in openingsduel Copa América

Klagend over het veld en nog altijd steunend op Lionel Messi is titelverdediger Argentinië de Copa América in de Verenigde Staten begonnen met een overwinning. In Atlanta versloeg de wereldkampioen de Canadezen met 2-0. Julián Álvarez kreeg na een uur de bal voor zijn voeten en kon intikken, nadat Alexis Mac Allister in botsing was gekomen met de Canadese doelman Maxime Crepeau. Lautaro Martínez schoof vlak voor tijd de 2-0 binnen na een bekeken steekpassje van Messi, aan wie Canada de handen vol had.

Slecht veld

Achteraf klonk vooral geklaag over het speelveld in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta. "Het veld was rampzalig", zei doelman Emiliano Martinez. "Het leek op een springplank, zoals de bal opsprong. Ze moeten dit verbeteren, anders zal de Copa América altijd van een lager niveau blijven dan het EK." Ook de Canadezen hadden last van de ondergrond. "Het voelde alsof het veld hol was", mopperde verdediger Kamal Miller. Afgelopen zaterdag nog werd het kunstgras dat normaal gesproken in het stadion ligt, vervangen door echt gras. "Ze wisten zeven maanden geleden al dat deze wedstrijd gespeeld zou worden en een paar dagen geleden vervingen ze pas het gras", klaagde de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni.

In het Mercedes Benzstadion, waar ruim zeventigduizend fans in kunnen, worden tijdens het WK in 2026 acht wedstrijden gespeeld, inclusief een halve finale. De Copa América duurt tot en met 14 juli. (NOS)

Spanje plaatst zich voor achtste finales EK

Spanje heeft geweldig veldspel tegen Italië omgezet in een minimale overwinning. In Gelsenkirchen waren de Spanjaarden vooral in de eerste helft veel te goed voor de Italianen. Riccardo Calafiori maakte een eigen goal en besliste het duel daarmee onbedoeld: 1-0. Door de zege is Spanje zeker van groepswinst. Italië heeft volgende week maandag minstens een gelijkspel nodig tegen Kroatië om zeker te zijn van een plek in de knock-outfase. In Spanje was men kort na het WK in Qatar even helemaal ziek van het eigen gebrei. Toenmalig bondscoach Luis Enrique stelde vaak twee middenvelders op in de voorste linie en liet zijn ploeg lang doorcombineren. Zijn opvolger Luis de la Fuente rekende daarmee af. Hij speelt met drie pure aanvallers: de explosieve Nico Williams, de doelgerichte Álvaro Morata en de creatieve Lamine Yamal. In de eerste EK-wedstrijd wierp die veranderde spelopvatting al zijn vruchten af, want zeker in de eerste helft tegen Kroatië creëerden de Spanjaarden kans op kans. Tegenstander Italië won krap van Albanië, maar speelde grote gedeelten van de wedstrijd best fijn voetbal.

Maar in de eerste helft was Spanje volledig de baas. Italië werd in fases zelfs weggeblazen, vooral door de vlugge Williams. Hij bezorgde rechtsback Giovanni Di Lorenzo een dramatische eerste helft en kwam tot tweemaal toe (met een kopbal en een schot) heel dicht bij een goal. Williams, die ook al meedeed op het WK in Qatar, is bij Athletic Club uitgegroeid tot een van de beste aanvallers van La Liga. Meerdere topclubs zouden hem deze zomer over willen nemen.

Luciano Spalletti wisselde in de pauze twee keer om het tij nog te keren. Ook met die nieuwe spelers bleek Spanje niet te houden. Vijf minuten na rust miste Pedri een grote kans, nog vijf minuten later was het toch raak. Williams passeerde maar weer eens een man, gaf voor en zag Riccardo Calafiori de bal in het eigen doel werken. Die goal gaf het toch al grote zelfvertrouwen van Spanje nog maar een zet. Onder leiding van Rodri tikte het Italië het schaamrood op de kaken. Plagerig begeleidden de Spaanse supporters iedere pass met gejuich. Hoe groot de overmacht ook was: met een 1-0 achterstand bleef Italië er stiekem toch in geloven. In de 66ste minuut werd het plots bijna 1-1, toen een harde voorzet van rechts bijna binnen werd gelopen door invaller Mateo Retegui.

Italië krabbelde daarna een heel klein beetje op, maar nieuwe kansen leverde dat niet op. Williams besloot zijn uitstekende wedstrijd met een snoeiharde knal op de lat. Tot opluchting van de Italianen werd hij daarna vervangen. Ook in de slotfase kwam Italië tekort. Het was aan Gianluigi Donnarumma te danken dat Spanje de score niet uitbreidde. (NOS)

België ziet twee goals afgekeurd worden en verliest

Na een totaal mislukt WK in Qatar moet België uitkijken dat het EK in Duitsland niet net zo'n teleurstelling gaat worden. De Belgen verloren hun eerste groepsduel met 1-0 van Slowakije. De snelle goal van Slowaak Ivan Schranz leidde een slecht begin van het toernooi in voor de favoriet van groep E. Het zat de Belgen ook niet mee. Twee doelpunten werden afgekeurd door de videoscheidsrechter: Romelu Lukaku had buitenspel gestaan en Loïs Openda hands gemaakt. België, dat nu derde staat, kan zich nauwelijks meer puntenverlies veroorloven, ook omdat eerder op de dag Roemenië met 3-0 had gewonnen van Oekraïne.

De Belgen proberen op te krabbelen uit de as van een opgebrande 'gouden generatie'. Vertrouwde namen als Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld en Eden Hazard zijn er niet meer bij. Ook Real Madrid-doelman Thibaut Courtois zit thuis: niet geselecteerd na een conflict met de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco. "Nieuw toernooi, nieuwe trainer, halve nieuwe ploeg", vatte aanvoerder Kevin De Bruyne de fase waarin de Belgen zitten vooraf goed samen.

Een verse, jongere generatie moet het verdriet van België na het WK in Qatar wegspoelen. De Belgische sterren van 2022 werden al in de groepsfase roemloos uitgeschakeld. Maar tegen een stug Slowakije, allesbehalve een verzameling wondervoetballers, ging het uiterst moeizaam. Zeker voor rust. Uitgerekend Manchester City-aanvaller Jeremy Doku, misschien wel hét boegbeeld van die nieuwe generatie Belgen, ging al na zes minuten in de fout. In zijn ijver beging Doku een beginnersfout: hij verdedigde voor zijn eigen doel langs uit. Doku leverde zo in bij Ivan Schranz, die hakkend klaarlegde voor Juraj Kucka. Doelman Koen Casteels bokste de bal na diens harde schot zo voor de voeten van Schranz, die de verre hoek vond (0-1).

Daarna ging het niet veel beter met de Belgen. De felle Slowaken roken bloed en zetten België zowaar onder druk. De Belgen kwamen er maar zelden goed uit. Spits Romelu Lukaku scoorde in 2024 in 11 interlands al 17 keer, maar deze avond in Frankfurt ging het moeizaam. Twee keer stond hij voor rust oog in oog met de doelman, maar kreeg hij de bal niet volledig onder controle. België mocht opgelucht ademhalen dat het niet met een 2-0 achterstand ging rusten, want Lukas Haraslins volley suisde richting de verre hoek. Casteels toonde zich even een waardig vervanger van Courtois door het schot te keren.

Na rust kon België meer druk zetten en kwamen er kansen. Enorme kansen. Lukaku twee keer, waaronder één wegens buitenspel afgekeurd doelpunt. En de kans voor de ingevallen PSV'er Johan Bakayoko was misschien nog wel de grootste. Maar Feyenoord-verdediger David Hancko haalde de bal van de lijn. Vier minuten voor tijd dachten de Belgen, die de tweede helft oppermachtig waren, dan toch nog te scoren. Invaller Openda bereikte na een sterke dribbel Lukaku, die overtuigend raak schoot. De Belgen haastten zich al naar de middenstip en gingen klaarstaan voor een vernietigend slotoffensief, toen de VAR zich wederom meldde in het oortje van de scheidsrechter.

Openda had hands gemaakt: geen goal. De tweede afgekeurde goal van de avond. Ook in de nerveuze, zeven minuten durende blessuretijd kreeg België genoeg mogelijkheden. De Bruyne probeerde het, Bakayoko produceerde nog een afzwaaier en de Slowaken sprongen overal voor en doken overal tussen. Zaterdag volgt nu direct al een cruciaal duel voor de Belgen tegen Roemenië. Ze kunnen zich geen fout meer veroorloven. (NOS)

Weghorst reddende engel voor Oranje tegen Polen

"Je hebt starters en finishers nodig", zei bondscoach Ronald Koeman voor aanvang van het EK-duel met Polen. Wout Weghorst is zo'n finisher. Als invaller schoot de spits het Nederlands elftal naar een 2-1 overwinning bij de start van het EK voor Oranje. Weghorst stond pas enkele minuten in het veld toen hij met wat geluk werd gevonden door Nathan Aké. De spits aarzelde niet en schoot raak in de korte hoek, waarmee hij voorkwam dat Oranje een valse start maakte op het EK.

Aan de sfeer lag het niet met een grotendeels oranjegekleurd Volksparkstadion. Koeman koos op de historische grond voor dezelfde elf als in het laatste oefenduel met IJsland (4-0). Denzel Dumfries en Xavi Simons kregen op rechts de voorkeur boven Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong. Een andere duidelijke keuze was die voor Stefan de Vrij centraal achterin en niet Matthijs de Ligt. Brian Brobbey zat vanwege zijn hamstringblessure niet bij de selectie. De Poolse ster Robert Lewandowski zat ondanks zijn bovenbeenblessure wel op de bank bij Polen. Adam Buksa, spits van het Turkse Antalyaspor, stond in plaats van de Poolse topscorer aller tijden in de basis. Al snel gaf Cody Gakpo de eerste waarschuwing af. Zijn schot werd door keeper Wojciech Szczesny uit de korte hoek gehaald. Nederland was via Gakpo vaker gevaarlijk vanaf de linkerkant. De Polen hadden Nederland goed bestudeerd en hielden Dumfries in bedwang.

Doelman Bart Verbruggen was met 21 jaar en 303 dagen de jongste doelman ooit van Oranje op een EK en bovendien de jongste doelman op een EK in zestig jaar, sinds José Ángel Iribar in 1964 (21 jaar en 108 dagen). Iribar werd toen Europees kampioen, maar dat terzijde. Het was Verbruggen bij wie in het wat trage begin de opbouw begon. De keeper wachtte, lokte de Polen en verstuurde een lange pass naar Gakpo. De aanname van Gakpo was fraai, de voortzetting na de combinatie met Memphis Depay minder.

Joey Veerman krabbelde voor de aftrap nog even aan de grasmat. De vrees voor een nadelig effect van de loslatende stukken gras bleek ongegrond. Dat Veermans passes in de eerste helft niet altijd aankwamen, lag toch echt aan Veerman zelf, bij zijn vuurdoop op een groot toernooi. De Volendammer vormde een middenveldblok met PSV-clubgenoot Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders stond daarvoor. De eerste grote kans van Oranje kwam tot stand na een combinatie van de drie. Veerman vond Schouten en uit de voorzet van laatstgenoemde schoot Reijnders net naast. Nederland was de betere ploeg, maar Polen opende de score. Nadat Schouten een hoekschop had weggegeven, kopte uitgerekend Buksa de hoekschop van Piotr Zielinski binnen (1-0). De spits won het duel van Dumfries en Virgil van Dijk. Lewandowski sprong van vreugde op van de bank.

Het was al voor de derde opeenvolgende keer dat Oranje een goal tegen kreeg die uit een hoekschop ontstond. Aan de andere kant bleef Oranje kansen creëren, maar de scherpte ontbrak, zeker bij Depay. De spits schoot na goede passjes van Simons wild over en voorlangs. Ook Reijnders, Gakpo en Dumfries lieten mogelijkheden onbenut. Na een klein half uur viel dan toch de gelijkmaker. Polen leek te kunnen profiteren van balverlies van Veerman, maar Aké onderschepte de bal en gaf mee aan Gakpo. Via de Pool Bartosz Salamon ging het schot van Gakpo langs Szczesny in het doel (1-1). Het was voor de Eindhovenaar zijn tiende goal in 25 interlands en bovendien zijn vierde goal op een groot toernooi, meer dan Johan Cruijff (3), bijvoorbeeld.

Daarna ging het tempo er een beetje uit bij Oranje en de gebaren van Koeman vlak voor rust gaven aan dat de bondscoach toch niet helemaal tevreden was. Daarop volgde wel gelijk de mooiste aanval van de wedstrijd. Na een aanval over talloze schijven kwam de bal via Schouten, Simons en Aké bij Gakpo. Het werd geen tweede goal voor de Liverpool-speler, zijn schot ging over. Zo besloot Oranje de eerste helft ondanks een overwicht en meerdere kansen met een 1-1 stand. Waar Polen met Jakub Moder voor ex-Feyenoorder Sebastian Szymanski een wijziging doorvoerde, bleef Oranje na rust ongewijzigd. Opnieuw begon Oranje energiek, maar evenals voor rust niet doeltreffend. Zo schoot Simons op aangeven van Gakpo naast en miste ook Dumfries.

Daarop liet Polen zich meer zien. Verbruggen toonde zijn klasse op schoten van onder anderen Jakub Kiwior en aanvoerder Zielinski. Jeremie Frimpong, Georginio Wijnaldum, Donyell Malen en Wout Weghorst kwamen erin bij Oranje en laatstgenoemde besliste het duel. Aké zette voor, Wijnaldum leidde af met een loopactie en Weghorst schoot binnen. De ontlading was groot bij Oranje. Weghorst toonde andermaal zijn waarde met zijn derde opeenvolgende goal als invaller. Zijn naam galmde door het stadion. Het Volksparkstadion was van Wout Weghorst. (NOS)

Shukrula wordt eerste vrouwelijke arbiter in betaald voetba

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse profvoetbal bij de mannen. De 32-jarige arbiter promoveert naar de groep met scheidsrechters die in het betaald voetbal mag fluiten. Ze zal volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid haar debuut maken in een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie (eerste divisie). Dit zal volgens de KNVB pas in het najaar zijn, omdat ze naar die wedstrijd moet "toewerken". Shukrula zal zoals het nu lijkt geen wedstrijden van FC Emmen fluiten, omdat ze een relatie met heeft Jeff Hardeveld, die nu nog voor de Drentse club voetbalt.

Shukrula is sinds 2009 scheidsrechter bij de KNVB. De afgelopen seizoenen floot ze wedstrijden in de Tweede Divisie en was ze actief als vierde official in de eerste divisie. "Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal", reageert ze. "Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

Er waren eerder wel andere vrouwelijke arbiters actief in het betaald voetbal, maar niet als hoofdscheidsrechter. Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) maakten eerder al hun debuut als grensrechter. Die laatste was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent in de eredivisie. In de hoogste voetbalcompetities in Duitsland, Engeland en Frankrijk hebben eerder al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut gemaakt. De Française Stephanie Frappart was anderhalf jaar geleden actief op het WK voetbal voor mannen in Qatar. (NOS)

Jordanië schrijft met finaleplek geschiedenis bij Azië Cup

Jordanië heeft geschiedenis geschreven door zich dankzij een 2-0 overwinning op Zuid-Korea als eerste te plaatsen voor de finale van de Azië Cup in Qatar. Nog nooit eerder stonden de Jordaniërs in de eindstrijd. Het bereiken van de halve finale was al een unicum voor de nummer 87 van de wereldranglijst. In het Ahmad bin Ali Stadium vielen er in de eerste helft geen doelpunten. Jordanië kreeg de beste kansen, maar stuitte steeds op de Zuid-Koreaanse doelman Jo Heyon-Woo. Maar die was in de achtste minuut van de tweede helft kansloos toen Yazan Al Namat na een verdedigingsfout van Zuid-Korea de diepte in werd gestuurd door Musa Tamari. De aanvaller van Al Ahli rondde beheerst af: 1-0. Zeven minuten later was invaller Cho Gue-Sung dicht bij de gelijkmaker, maar de Zuid-Koreaanse bondscoach Jürgen Klinsmann zag de aanvaller van het FC Midtjylland over koppen.

Jordanië besliste de wedstrijd in de 66ste minuut door een knap doelpunt van Al-Tamari, De aanvaller van het Franse Montpellier schudde drie Zuid-Koreaanse verdedigers af en schoot van afstand met links het tweede doelpunt binnen. Zuid-Korea, tweemaal winnaar van de Azië Cup (1956 en 1969) en viermaal verliezend finalist (de laatste keer in 2015), dacht in de slotfase nog een penalty te krijgen, maar Cho kreeg slechts geel voor zijn 'schwalbe'. Tegenstander van Jordanië wordt Iran of titelverdediger Qatar, die woensdag de andere halve finale spelen. De finale is zaterdag. (NOS)

Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer overleden

Het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan persbureau DPA. 'Der Kaiser' was al enige tijd ziek. Zondag is Beckenbauer in het bijzijn van zijn familie gestorven. Beckenbauer groeide uit tot de beste Duitse voetballer aller tijden. Zijn grootste prijs als speler won hij in 1974; als aanvoerder leidde hij het West-Duitse elftal naar de wereldtitel door in de WK-finale het Nederland van Johan Cruijff en co met 2-1 te verslaan. Twee jaar eerder was 'Der Kaiser' met Duitsland ook al Europees kampioen geworden. 'De keizer' was een toepasselijke bijnaam voor de Duitse libero, die bekend stond om zijn dominantie, elegantie en spelinzicht. Beckenbauer begon zijn profcarrière als 19-jarige bij Bayern München. Met die club uit zijn geboortestad won hij drie keer op rij de Europacup I en vierde hij vier landstitels.

Twee keer werd Beckenbauer verkozen tot beste Europese voetballer van het jaar, in 1972 en 1976. In de verkiezing van Europees voetballer van de eeuw eindigde hij als tweede, achter Johan Cruijff; het is slechts een greep uit de rijkgevulde prijzenkast van de Duitse voetbalheld, die in 1983 een punt achter zijn actieve loopbaan zette. In 1984 werd Beckenbauer trainer van het Duitse nationale elftal. Onder Beckenbauer werd West-Duitsland verliezend finalist bij het WK in 1986 en strandde het in de halve finales van het EK in 1988. Twee jaar later leidde Beckenbauer 'Die Mannschaft' in Italië naar de wereldtitel en was hij na de Braziliaan Mario Zagallo, die afgelopen zaterdag overleed, pas de tweede die als speler als trainer wereldkampioen werd.

Na het WK leidde hij Olympique Marseille voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de finale van de Europa Cup I. Dat was zijn laatste volledige seizoen als trainer. Van 1994 tot 2009 was Beckenbauer president van Bayern München, waarmee hij in 1994 als interim-trainer nog wel even de Duitse landstitel won en in 1996 de UEFA Cup. In 1998 werd 'Der Kaiser' ook vice-voorzitter van de Duitse voetbalbond. En hij was voorzitter van het organisatiecomité, dat het WK voetbal van 2006 naar Duitsland haalde. Tien jaar na dato stelde het Zwitserse Openbaar Ministerie een onderzoek in naar Beckenbauer in verband met de toewijzing van dat WK, op verdenking van fraude en het witwassen van geld. Beckenbauer werd niet aangeklaagd, "vanwege zijn slechte gezondheid". (NOS)

Achtste Gouden Bal voor WK-held Messi

Lionel Messi heeft voor de achtste keer de Ballon d'Or (Gouden Bal) gewonnen. In de verkiezing, waarin internationale voetbaljournalisten mogen stemmen op de beste speler van het afgelopen seizoen, won de Spaanse Aitana Bonmati (FC Barcelona) bij de vrouwen. Messi, die onder meer Erling Haaland, Kylian Mbappé en Kevin de Bruyne aftroefde, was met zeven Gouden Ballen al de recordhouder. Zijn grote rivaal Cristiano Ronaldo staat met vijf trofeeën tweede op de eeuwige ranglijst. Johan Cruijff, Marco van Basten en Michel Platini volgen met drie titels. Ruud Gullit won ook eenmaal de Ballon d'Or. Messi heeft zijn prijs met name te danken aan zijn prestaties op het WK van vorig jaar in Qatar. De dribbelaar scoorde zeven keer en leidde Argentinië naar de wereldtitel. In de kwartfinale tegen het Nederlands elftal scoorde Messi vanaf de penaltystip. Ook in de finale was Messi twee keer trefzeker. Emiliano Martínez, doelman van het winnende Argentijnse team, won de award voor beste doelman.

De WK-zege was de kroon op de carrière van de nu 36-jarige Messi, die nu voor het Amerikaanse Inter Miami uitkomt. Met FC Barcelona won de Argentijn onder meer tien landstitels en vier keer de Champions League. Ook met PSG won hij twee keer de nationale titel. In 2014 kwamen Argentinië en Messi al heel dicht bij de wereldtitel, maar toen won Duitsland door een goal van Mario Götze in de verlenging. Twee jaar geleden won Messi al de Copa América.

Bij de vrouwen won Aitana Bonmatí haar eerste Gouden Bal. Ze speelde een sleutelrol op het door Spanje gewonnen wereldkampioenschap, dat afgelopen zomer werd gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. De middenvelder maakte drie doelpunten en won de prijs voor beste speelster van het toernooi. Met FC Barcelona won ze het landskampioenschap, de beker én de Champions League. Die ploeg werd tevens gekroond tot het team van het jaar.

Xavi Simons greep naast de Kopa Trofee, de prijs voor het grootste talent. De award ging naar Jude Bellingham, die vorig seizoen een sterk seizoen draaide bij Borussia Dortmund. Bellingham en zijn club grepen op de laatste speeldag net naast de Duitse landstitel, maar de Engelsman dwong door zijn goede prestaties een transfer naar Real Madrid af. Bij Real is Bellingham het seizoen uitstekend begonnen, met dertien goals in evenveel wedstrijden. De prijs voor het beste team bij de mannen ging naar Manchester City. (NOS)

Copyright alle rechten voorbehouden © 2025 privacy - servicevoorwaarden