FRIDAY, APRIL 25, 2025
Download App

Lokaal

Politieke organisaties controleren specimen DNA-stembiljet

Veertien politieke organisaties zijn op 23 april 2025 in de gelegenheid gesteld om het specimen van het DNA-stembiljet te controleren. Tijdens de terinzagelegging door het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) konden twee gemachtigden van de politieke organisatie nagaan of de gegevens met betrekking tot hun organisatie correct zijn weergegeven op het stembiljet. “Op die manier kunnen jullie bevestigen dat alle gegevens die op het stembiljet staan met betrekking tot jullie politieke organisatie juist zijn. Na controle vragen wij daarom dat u uw handtekening plaatst ter bevestiging”, verklaart BiZa-directeur Mohamad Eskak.  

Tijdens de controle is er onder andere gelet op de tekst, het kopstuk en de lay-out van het stembiljet. Ook het lijstnummer en de verkorte aanduiding van de politieke organisatie zijn beoordeeld, evenals de foto van de lijsttrekker, het kandidatennummer en de namen van de overige kandidaten. Indien een politieke organisatie een fout constateerde, kon dit schriftelijk worden aangegeven op een checklist. Onvolkomenheden kunnen vervolgens door BiZa worden gecorrigeerd, zodat er daarna overgegaan kan worden tot het drukken van het definitieve stembiljet.

Voor wat betreft het stembiljet voor de Ressortraad (RR) zijn nog enkele punten in behandeling. Zodra ook dit specimen gereed is voor controle, worden de politieke organisaties opnieuw uitgenodigd voor een inzageprocedure. “Elke politieke organisatie ontvangt een pakket van dertig gedrukte exemplaren, evenals een digitale versie, zodat ze hun achterban kunnen aangeven hoe te kunnen stemmen.” Partijen worden telefonisch geïnformeerd en kunnen vervolgens een vertegenwoordiger sturen om de specimina af te halen.

Broer president Santokhi overleden

Indredew Santokhi, de broer van president Chandrikapersad Santokhi, is overleden. Dat heeft de president vandaag bekendgemaakt via een persoonlijk bericht. Santokhi overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waar hij de afgelopen tijd werd verzorgd op de intensive care.

President Santokhi sprak over een moment van “groot verlies”, maar toonde zich tegelijkertijd dankbaar voor wat zijn broer heeft betekend. “Hij was één van de negen kinderen van mijn ouders en heeft tot zijn pensioen gewerkt als leraar. Daarnaast hield hij zich bezig met landbouw en veeteelt, iets wat hij ook na zijn pensionering bleef doen,” aldus de president.

Volgens Santokhi kende zijn broer een periode van verminderde gezondheid en kwam hij tijdelijk bij hem inwonen. In de afgelopen jaren herstelde zijn conditie en zette hij zijn passie voor pluimvee en zijn liefde voor dieren, in het bijzonder papegaaien, voort.

“Waar ik tijd vrij had, heb ik zoveel mogelijk met hem doorgebracht. Afgelopen maandag vierden we nog samen de tweede paasdag in klein familieverband,” aldus de president. “Zijn liefde, gelach en verhalen zullen altijd voortleven.”

De president bedankte in het bijzonder het personeel van het AZP en de IC-afdeling voor de zorg die aan zijn broer is besteed. De rouwzittingen vinden plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 april aan de Rooslaan. De uitvaart is gepland voor zondag 27 april 2025.

“Rust zacht, mijn lieve broer. Moge zijn atma goede rust vinden bij onze Schepper,” besluit Santokhi.

Dorpen Boven-Suriname krijgen 1x24 uur stroom

Voor enkele dorpen in het Boven-Surinamegebied zal de droom van 1x24 uur elektriciteit in de komende dagen werkelijkheid worden. Op 23 april 2025 is in Jaw Jaw een zonnepaneelcentrale in gebruik genomen waarmee het dorp 1x24 uur van stroom zal worden voorzien. De opening werd verricht door president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Het ministerie heeft eerder op de dag ook een zonne-energiecentrale in gebruik genomen in het dorp Kajapaati. In de komende dagen zal hetzelfde gebeuren voor de dorpen Pambooko, Gengeston, Lispansi, Amakkakondre, Adawai en Botopasi. Deze projecten worden uitgevoerd in het kader van het EU/CIF-project, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Kapitein Stefanus Edelsteen van Jaw Jaw benadrukte dat bewoners hier al lang naar uitkeken en blij zijn dat het eindelijk zo ver is. President Santokhi gaf aan dat de regering zich inzet voor structurele ontwikkeling in het binnenland. “Dorpen die stroom en water nodig hebben, pakken we aan. Sommige tegenstanders zeggen dat we vlak voor de verkiezingen met projecten beginnen om stemmen te winnen. Maar wij werken niet voor de volgende verkiezing. Wij werken voor de toekomst van dit land,” aldus het staatshoofd.

Hij benadrukte dat deze projecten sinds 2022 zijn gestart. President Santokhi wees erop dat de regering in het begin niet veel kon doen, maar dat zij, nu de financiële stabiliteit is hersteld, opnieuw ruimte heeft om te investeren. “We doen dit om iedereen te helpen. Niemand wordt vergeten”, sprak het staatshoofd.

Vicepresident Ronnie Brunswijk verwees naar de situatie van voorheen waarbij dorpen afhankelijk waren van diesel voor stroom. Hij gaf aan dat deze regering zich aan de afspraken heeft gehouden. “Tot de laatste dag van deze regering blijven we ons inzetten voor het binnenland. Het is niet zo dat we alleen aan Marowijne denken en Brokopondo of Sipaliwini vergeten. Alle gebieden liggen ons aan het hart”, stelde hij.

Minister Abiamofo wees erop dat geen enkele regering in de geschiedenis van Suriname zich zoveel heeft ingezet voor schoon drinkwater en elektriciteit in het binnenland. “De bewoners wilden dit al lang en we hebben geluisterd en geleverd.” De bewindsman onderstreepte dat de regering niemand achterlaat en dat er niet alleen voor Paramaribo wordt gewerkt, maar ook voor het binnenland. “Er is maar één Suriname, dus we werken voor iedereen. We discrimineren niet.”

De installaties zijn hybride systemen met zonnepanelen die overdag energie opwekken. Er is ook batterijopslag voor de avonduren en waar nodig wordt een generator ingezet. “We zorgen voor een goed operationeel systeem, met een onderhoudscontract en lokale begeleiding. Uiteindelijk nemen lokale krachten het beheer over,” aldus minister Abiamofo.

Leo Brunswijk, algemeen directeur van de Energiebedrijven Suriname (NV EBS), wees op het belang van zorgvuldig omgaan met de installaties. “Dit is echte ontwikkeling die de regering heeft gebracht. Iedereen moet het goed gebruiken. Zie je iemand iets verkeerd doen, spreek die persoon aan, want het hele dorp zit anders in het donker. Ook kinderen moeten worden gewaarschuwd om niet in de buurt te spelen of iets te beschadigen”, gaf hij de bewoners mee. (CDS)

Regering treft belangrijke voorbereidingen voor verkiezinge

Tijdens de Regeringsraadvergadering (RRV) onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President zijn cruciale besluiten genomen met het oog op de voorbereidingen voor de aanstaande verkiezingen. De regering benadrukt haar toewijding aan transparantie en goed bestuur en heeft in dit kader belangrijke stappen gezet richting een ordentelijk en eerlijk verkiezingsproces.

Deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder leiding van onderminister Maurits Hassankhan, hebben een uitgebreide toelichting gegeven over de voorbereidingen. Er is onder meer gesproken over de versterking van de verkiezingsinstituten en de rol van externe deskundigen bij de ondersteuning van de districtscommissariaten en hoofdstembureaus. De voordrachten van het ministerie zijn door de regering goedgekeurd, en het ministerie is gevraagd zorg te dragen voor de verdere uitvoering.

Om de inrichting van de stembureaus landelijk te faciliteren, heeft de regering financiële middeen beschikbaar gesteld. Deze zullen worden gedekt uit de ontwerpbegroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het directoraat Binnenlandse Zaken, onder de noemer Verkiezingen. Deze investering onderstreept het belang dat de regering hecht aan een goed georganiseerd en toegankelijk verkiezingsproces voor alle burgers.

President Santokhi heeft tevens opgeroepen tot actieve informatievergaring door de betrokken ministeries, om adequaat in te kunnen gaan op vraagstukken vanuit De Nationale Assemblee. Hiermee wenst het staatshoofd de nadruk te leggen op transparantie en verantwoording in het overheidsbeleid; normen die de regering hoog in het vaandel houdt, met als doel het vertrouwen van de samenleving in het bestuur verder te versterken.

Tot slot heeft de regering ingestemd met een voorstel van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer om grondconversie toe te staan aan 208 aanvragers. Deze maatregel draagt bij aan duurzame ontwikkeling en geeft burgers meer zekerheid over het gebruik van hun percelen.

Met deze besluiten toont de regering wederom haar betrokkenheid bij het versterken van democratische processen, het bevorderen van transparantie en het verbeteren van de dienstverlening aan de burger. Verdere details over de voortgang van de verkiezingsvoorbereidingen zullen periodiek worden gecommuniceerd naar het publiek. (CDS)

 

Korpschef ontvangt delegatie SCUA

Op donderdag 24 april 2025 heeft korpschef Ruben Isaacs een delegatie van de Suriname Chinese United Association (SCUA) ontvangen op het hoofdbureau van politie aan de Duisburglaan. De ontmoeting vond plaats op uitnodiging van de korpschef, naar aanleiding van recente uitlatingen van de ondervoorzitter van de SCUA in de media over de veiligheidssituatie in het land.

Tijdens het gesprek gaf korpschef Isaacs een uitgebreide uiteenzetting van de acties en maatregelen die sinds zijn aantreden zijn genomen door het Korps Politie Suriname (KPS) om de veiligheid in Suriname te waarborgen. Aan de hand van cijfers en feiten vanaf 2015 werd een overzicht gepresenteerd van de ontwikkelingen op het gebied van veiligheidshandhaving.

Ook werden recente initiatieven besproken, waaronder de oprichting van een Quick Response Team (QRT), intensieve trainingen voor interventie-eenheden, paraatheidsoefeningen, invoering van een Fleet Management Systeem, versterkte wijksurveillance en operatie Delta Force.

Daarnaast werd er stilgestaan bij de voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen in aanloop naar de Algemene, Vrije en Geheime Verkiezingen op 25 mei aanstaande.

De voorzitter van de SCUA, de heer Henk He Zhenxiong, en ondervoorzitter Andy Liu spraken hun waardering uit voor de transparantie en inzet van de politie en gaven aan hun achterban hierover te zullen informeren.

Bij de bijeenkomst waren tevens aanwezig: commissaris van politie Rishi Akkal, waarnemend directeur Operaties, de voorzitter van de Chung Tjauw Vereniging, Li Hon Wa, de ondervoorzitter van de Hainan Vereniging, Lin Daofan, de ondervoorzitter van Fa Tjauw Song Foei, Lieuw Tony, en Zhang Nancy.

 

‘Ik ga dood als die bacterie naar boven klimt’

‘Ik heb in het water gelopen. Dus heb ik een bacterie opgelopen aan mijn voet. De dokter heeft gezegd dat mijn been geamputeerd moet worden. Anders ga ik dood als die bacterie naar boven klimt,’ luidt het relaas van een diabetes mellitus (suikerziekte) patiënt die vandaag de dag zonder een been zit. Haar been moest in januari van dit jaar hoognodig geamputeerd worden, nadat ze in het vieze water op straat had gelopen. De wond die zij aan haar voet had, verslechterde zodanig vanwege het lopen in het modderig vieze water op straat, dat amputatie van haar been noodzakelijk was. Zij is woonachtig aan de Krobiastraat te Bloemendaal. In januari van dit jaar stond haar straat wederom blank, met als gevolg de amputatie van haar been. De wond die zij had aan haar voet, verslechterde ernstig na het lopen in het vieze water. Haar gezondheidstoestand ging zodanig achteruit dat ze in de intensive care werd opgenomen.
Hoewel zij zich middels een kruk kan verplaatsen, kan ze niet over het overtollige water heen lopen. De kuilen, gevuld met water, zijn enorm diep. Het meest ernstige is dat, hoewel het niet regent, de straat altijd diepe kuilen heeft die vol zitten met water. De situatie is zodanig van aard dat zelfs de taxi’s weigeren haar op te halen. Dat de slechte situatie waarin de wegen zich sinds januari bevinden nog steeds niet is aangepakt, geeft haar beslist geen goed gevoel. Vooral gelet op het feit dat zij niet naar het werk kan gaan met haar geamputeerde been. Zij is nu behoeftig en afhankelijk geworden van anderen. ‘Niemand komt op voor mij hier,’ betreurt ze.

Niet dat zij de politiek erbij wil betrekken, maar drie huizen verwijderd van haar woont een ressortraadslid (RR) in dezelfde straat. ‘Zij woont vlak hier, maar ze doet niets. Als ik kon lopen, zou ik met de camera naar haar toe lopen, laat je kijken waar ze woont.’ Ze blikt terug dat, toen haar been nog niet geamputeerd was, zij zelf de bermen schoonmaakte. Echter, dit kan zij sinds haar amputatie in januari niet meer doen.

Een slang tot in het fornuis gekropen
De straten van Bloemendaal en omgeving verkeren in erbarmelijke staat. Jit Madho, gemeenschapswerker, heeft vaker aan de bel getrokken, echter zonder enig resultaat. In gesprek met SUN vertelt Madho dat het ontwateringsprobleem van bovengenoemd gebied gedurende de hoorzittingen die belegd waren in het ressort Munder, was aangekaart. Hij heeft ook het ministerie van Openbare Werken verzocht de goten schoon te maken. Die zijn namelijk dichtgeslibd, de goten zijn jarenlang niet opgehaald, en de bermen moeten ontdaan worden van hoog wied. Naar zeggen van de gezondheidswerker moet de hele straat bezand worden. De diverse zandwegen van Bloemendaal, waaronder de Krobiastraat, de Brahmatewariestraat, Matoelistraat, Leeuwensteinstraat en de Walapastraat, zijn aan bezanding toe, beklemtoont hij.
Vooral in deze regenperiode brengt de regen, die als bakken uit de hemel valt, nare gevolgen met zich mee.

Aan de Krobiastraat is een weggedeelte weggespoeld. Vanwege de regen is de situatie erbarmelijk. De erven van bewoners liggen blank. Vanwege het hoge wied kruipen reptielen en ongedierte de woningen van de inwoners binnen. Recent nog kreeg een bewoonster de schrik van haar leven. Een slang had zich toegang verschaft tot haar woning en zat gekropen helemaal in haar gasfornuis.

Hij hoopt dat de autoriteiten er werk van maken om het woongebied van de bewoners leefbaar te maken. Helaas is het altijd zo dat pas wanneer de verkiezingen voor de deur staan: ‘we long na den man mofo doro.’ Madho benadrukt zich niet te willen mengen in partijpolitiek, maar het brengen van een stukje menselijkheid in het woon- en leefgebied van de inwoners van Bloemendaal.

Zie videoverslag SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=iWnqrHQOt0s&t=12s

Thursday 24 April 2025, 12:21 PM [1 day ago]

A20, PRO en DOE hekelen tekortkomingen verkiezingsinstitute

De politieke organisaties Alternatief 2020 (A20), Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) en Democratie en Ontwikkeling door Eenheid (DOE) hebben vandaag gezamenlijk een krachtige verklaring afgelegd naar aanleiding van de recente uitspraak van het Hof van Justitie in Suriname.

De drie partijen, die samenwerken met nadruk op rechtsbescherming, burgerrechten en de integriteit van het verkiezingsproces, stellen dat de uitspraak van het Hof bevestigt dat hun kandidatenlijsten voor de ressortraden in de districten Wanica en Saramacca wél tijdig en correct waren ingediend. Dit staat haaks op eerdere besluiten van de hoofdstembureaus in die districten, de president als beroepsinstantie én de kantonrechter, die hun verzoeken hadden afgewezen.

Hoewel het Hof uiteindelijk, op basis van belangenafweging, het verzoek niet heeft toegewezen, benadrukken de organisaties dat de uitspraak duidelijk maakt dat de verkiezingsorganen ernstige tekortkomingen hebben vertoond in hun wettelijke verplichtingen en in het naleven van de beginselen van behoorlijk bestuur.

“De rechtsstaat wordt ondermijnd wanneer instellingen hun eigen bewijsstukken niet erkennen en wanneer de president—die fungeert als zowel beroepsinstantie als lijsttrekker—zijn neutraliteit niet bewaart,” aldus de verklaring die werd ondertekend door Joan Nibte namens A20, PRO en DOE.

De samenwerkende partijen roepen op tot de instelling van een onafhankelijke verkiezingsautoriteit die boven de partijen staat. “Alleen dan kunnen burgers erop vertrouwen dat hun stem telt en dat elke partij eerlijke kansen krijgt.”

Tot slot roepen zij de samenleving op waakzaam te blijven en samen te strijden voor de versterking van de democratische rechtsstaat in Suriname.

Bewaker in hongerstaking met spoed opgenomen in ziekenhuis

Steven Silent, een bewaker van het bedrijf Security Alliance Suriname, is gisteravond rond 23.00 uur met spoed afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp. Silent, die sinds dinsdag 22 april in hongerstaking was voor het kantoor van het bedrijf aan de Prins Hendrikstraat, verloor het bewustzijn nadat zijn gezondheidstoestand verslechterde. Hij kampte met een sterk verhoogde bloeddruk – een risicovolle situatie gezien zijn bekende medische voorgeschiedenis als bloeddrukpatiënt. De exacte status van zijn gezondheid is op dit moment nog onbekend.

De bewaker besloot tot zijn hongerstaking uit protest tegen de volgens hem niet ideale arbeidsomstandigheden bij Security Alliance Suriname. Hij kaartte onder meer de lage lonen en het gebrek aan adequate voorzieningen aan, en benadrukte dat zijn actie bedoeld is als strijd voor betere arbeidsomstandigheden voor al zijn collega’s.

Ook de vakbond bij Security Alliance liet zich gisteren kritisch uit over de situatie binnen het bedrijf. De bond ondersteunt de zorgen van Silent en bevestigt dat er al langere tijd wordt geklaagd over de behandeling van het personeel.

Security Alliance is een buitenlands beveiligingsbedrijf met het hoofdkantoor in Miami, Verenigde Staten. Het bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Het is nog onduidelijk of het incident aanleiding zal zijn voor verdere actie of bemiddeling.

 

VLS: "Rechter bevestigt gelijk, maar deelname alsnog geblok

De politieke partij VLS slaat alarm over wat zij noemt een "bewuste politieke uitsluiting" uit de verkiezingen van 25 mei 2025. Ondanks een positief vonnis van de rechter over de rechtmatigheid van haar kandidatenlijsten, zijn de DR- (districtsraad) en RR- (ressortsraad) lijsten van VLS in zes districten ongeldig verklaard. De partij spreekt van een flagrante schending van het passief kiesrecht van haar kandidaten.

Volgens VLS bevestigde de rechter dat zij correct had gehandeld en dat er geen fouten waren gemaakt bij de indiening van de lijsten. Toch zouden de autoriteiten de deelname van de kandidaten tegenhouden, onder het mom van "maatschappelijk belang". De partij betwist deze motivering fel en stelt dat het maatschappelijk belang juist wordt geschaad door uitsluiting en misleiding.

“Wat voor maatschappij is dit waarin een politieke partij bewust wordt buitengesloten, terwijl haar rechten erkend worden?”, vraagt VLS zich af in een stevige verklaring. De partij hekelt het feit dat zij door het Hof van Justitie aanvankelijk werd gerustgesteld over haar rechtsingang, maar dat die toezeggingen later niet werden nageleefd. VLS spreekt van een gebroken belofte van de President van de Raadkamer en waarschuwt voor de gevolgen voor de maatschappelijke stabiliteit.

De partij stelt dat het vonnis pas laat werd medegedeeld en dat het verkrijgen van het vonnis op schrift problematisch verloopt. “Gelijk krijgen, maar uitgesloten blijven. Waarom? Omdat het ‘maatschappelijke onrust’ zou veroorzaken als wij toch mee zouden doen. Wat een farce.”

VLS beschuldigt de rechterlijke macht ervan te zwichten voor politieke druk. “Dat is geen stabiliteit, dat is onderdrukking. Dat is bewuste torpedering van de Trias Politica,” aldus de verklaring.

Ondanks de tegenslagen benadrukt VLS dat haar lijsten voor De Nationale Assemblee (DNA) wél geldig zijn verklaard. De partij roept de bevolking dan ook op om op 25 mei massaal te stemmen: “VLS buigt niet. VLS zwijgt niet. VLS gaat de uitdagingen niet uit de weg.”

De mediacommissie van VLS sluit af met een strijdlustige boodschap: “Wij geven nooit op. Voor recht. Voor het volk. Voor Suriname.”

 

NPS: Controverse rond benoeming nieuwe beëdigde landmeters

De recente benoeming van acht nieuwe beëdigde landmeters door de regering roept veel vragen op. Volgens de Nationale Partij Suriname (NPS) lijkt deze maatregel eerder een paniekreactie op het jarenlange falende grondbeleid dan een weloverwogen beleidsbesluit. De partij plaatst ernstige vraagtekens bij de kwalificaties van de voorgedragen kandidaten.

Suriname kampt al jaren met een tekort aan gekwalificeerde landmeters, wat leidt tot aanzienlijke vertragingen bij vastgoedtransacties en grondregistratie. Een eerder initiatief in 2019 van het Management Instituut voor Grondregistratie en Landinformatiesysteem (MIGLIS), in samenwerking met het Polytechnic College (PTC), om een nieuwe opleiding op te zetten, kwam nooit van de grond.

In een poging om het nijpend tekort aan te pakken, heeft de regering nu acht nieuwe landmeters benoemd via een versnelde procedure. De NPS uit haar zorgen over het feit dat deze procedure niet voldoet aan de eisen van artikel 45 van de GLIS-wet. Volgens deze wet moeten beëdigde landmeters beschikken over een erkende hogere opleiding in landmeetkunde of aanverwante vakgebieden, én minimaal drie jaar praktijkervaring onder toezicht van een beëdigde landmeter.

Alle kandidaten zouden hun opleiding gevolgd hebben bij de European International University (EIU), een instelling die weliswaar geregistreerd is in Frankrijk, maar niet onder het officiële Franse onderwijssysteem valt. Bovendien is de betreffende studierichting "Surveying Engineering and Geomatics" niet traceerbaar op de website van de universiteit, terwijl de namen van de kandidaten daar wel voorkomen.

Wat betreft de vereiste praktijkervaring stelt de NPS dat alle acht kandidaten een verklaring ontvingen van één en dezelfde beëdigde landmeter. Deze verklaringen zijn volgens de partij twijfelachtig, aangezien de kandidaten kort na hun afstuderen al over deze documenten beschikten en vermoed wordt dat sommigen van hen nooit daadwerkelijk bij de genoemde landmeter hebben gewerkt.

De NPS benadrukt dat het ambt van beëdigd landmeter een cruciale rol speelt bij de registratie van grond, en daarom een hoge mate van integriteit, deskundigheid en betrouwbaarheid vereist. De partij vreest dat de benoeming van onvoldoende gekwalificeerde personen zal leiden tot verdere chaos binnen het grondregistratiesysteem.

In een dringende oproep vraagt de NPS de president om de benoemingsprocedure onmiddellijk stop te zetten en een diepgaand onderzoek te laten uitvoeren naar de achtergrond van de kandidaten en de rol van de betrokken beëdigde landmeter.

 

Atlas wint crewmanagementcontract offshore boorcampagne

De Amerikaanse offshore booronderneming Noble Corporation heeft de Nederlandse Atlas Professionals geselecteerd voor het crewmanagement van een aanstaande boorcampagne in Suriname. De campagne zal worden uitgevoerd met het boorplatform Noble Developer, en richt zich op verdere exploratie van olie- en gasvoorraden voor de kust van Suriname.

Volgens de nieuwe overeenkomst zal Atlas Professionals verantwoordelijk zijn voor het leveren van zowel junior als buitenlandse bemanningsleden. Daarnaast omvat het contract uitgebreide logistieke diensten, training en immigratieondersteuning. Deze activiteiten worden gecoördineerd vanuit het Atlas-kantoor in Paramaribo.

De samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal in de langdurige relatie tussen Atlas en Noble, die al meer dan 15 jaar teruggaat. “Het is geweldig om Noble Corporation te kunnen ondersteunen bij dit project in Suriname,” aldus Lourdes Landa, Global Network Development Director bij Atlas Professionals. “Onze lange samenwerkingsgeschiedenis betekent dat we precies begrijpen wat Noble nodig heeft in opkomende markten zoals Suriname. Dankzij onze wereldwijde infrastructuur en lokale aanwezigheid in de regio kunnen we een echt lokale oplossing bieden die voldoet aan internationale normen.”

Naast het inzetten van lokaal Surinaams personeel, wil Atlas ook investeren in de ontwikkeling van lokaal talent. Dit gebeurt via het Greenhand Offshore Programma, dat nieuwkomers in de offshore-industrie een gestructureerd onboardingproces en duidelijke carrièrepaden biedt.

De aankondiging komt op een moment dat Suriname’s offshore olie-industrie volop in ontwikkeling is, en onderstreept het toenemende belang van lokale betrokkenheid en capaciteitsopbouw binnen de sector.

SUFOV verzorgt workshop ‘Smartphone Photography’ in Apoera

De Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV) blijft zich inzetten voor het bevorderen van fotografie in heel Suriname. Tijdens het paasweekend – voor velen een tijd van bezinning of een korte vakantie – besloot het bestuur samen met haar leden een bijzonder fotoweekend te organiseren in de inheemse dorpen Apoera, Washabo en Section.

SUFOV wilde de gemeenschap in deze dorpen niet alleen kennis laten maken met de vereniging, maar ook jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met fotografie. Naast het genieten van de prachtige natuur en het vastleggen van unieke beelden, had dit weekend dus ook een sociaal doel.

Op zaterdag 19 april was er een gratis workshop ‘Smartphone Photography’ voor leerlingen van het VOJ-niveau. De workshop richtte zich op basisvaardigheden en creatieve technieken om betere foto's te maken met de mobiele telefoon. Na afloop ontvingen alle deelnemers een certificaat van deelname. De deelnemers waren zichtbaar enthousiast en verrast toen bekend werd gemaakt dat zij ook mogen meedoen aan een fotowedstrijd, waarbij de hoofdprijs een smartphone is. Dit wordt beschikbaar gesteld door de SocPa Foundation, onder leiding van de heer R. Mohan.                     

De ingezonden foto’s worden dan beoordeeld door een deskundige jury op basis van kwaliteit en toepassing van de geleerde technieken. De categorieën zijn: Macro, de mens in tegenlicht (staand portret), groepsfoto zonder tegenlicht, landschap en portret.

Daarnaast stelden enkele bewoners van de dorpen zich beschikbaar als model in traditionele klederdracht tijdens dit fotoweekend. Ze leerden hoe ze konden poseren, waarna SUFOV-leden professionele foto's van hen maakten welke zij later aan de deelnemers toesturen.

Dit initiatief maakt deel uit van het sociale programma van SUFOV, waarmee de vereniging kosteloze trainingen en workshops aanbiedt aan gemeenschappen in de districten. Het geheel is geslaagd te noemen maar dit programma kon echter alleen worden voortgezet met voldoende sponsoring waarvoor de SUFOV heel dankbaar is!

Fotografie is niet alleen techniek, het is ook kunst. En via die kunst wil de SUFOV mensen inspireren en verbinden – in de stad én in het binnenland!

SUFOV

Brunswijk: “Kan nooit zijn dat ABOP maar 4 zetels haalt”

Het kan nooit zo zijn dat de ABOP maar 4 zetels krijgt bij de komende verkiezingen. In 2020 waren we niet zo sterk, toch hadden we ruim 30.000 stemmen gehaald. Reken maar uit hoeveel zetels dat nu zou zijn. Nu zijn we ook met 200% gegroeid”, zei ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk gisteravond tijdens de online massameeting van de partij. Hij reageerde hiermee op de opiniepeiling van LC Media van Carlos Durham, waarin voorspeld is dat de ABOP terugvalt van 8 naar 4 zetels.
“Ik wil in feite niet praten over de opiniepeilingen. Ik weet niet hoe ze de berekeningen gemaakt hebben. Waar is het gehouden, was het landelijk? We weten het niet. Ze zijn bang voor de ABOP en willen paniek zaaien bij het kiezersvolk. Ze willen de kiezers in twijfel brengen om niet op de ABOP te stemmen”, merkte Brunswijk op. Hij gaf de boodschap aan de achterban om zich niet uit het veld te laten slaan. Alleen in het binnenland haalt de ABOP al minimaal 4 zetels: Marowijne 2, Sipaliwini 2 en Brokopondo een halve zetel. In het binnenland zijn er alleen al 52.000 stemmen. “Laten ze tellen wat ze willen”, is de boodschap van Brunswijk aan de peilers.
“Ik ben een strateeg. Ik weet hoeveel zetels ik zal halen. Vorige keer 9 zetels gehaald. Bij deze verkiezingen gaan we voor 100.000 plus stemmen. Dan weet je hoeveel zetels dat zullen zijn. Ik werk tot de laatste dag. Op 25 mei worden de echte peilingen gehouden. Daar zullen we zien wie de man is”, aldus de ABOP-voorzitter.

Rinaldo Djokarijo betreedt de politieke arena

Met de verkiezingen van 25 mei 2025 in aantocht, heeft Rinaldo Djokarijo zich officieel kandidaat gesteld als lid van DA’91. Djokarijo, geboren op 30 maart 1964, is geen onbekende in de telecomsector. Hij werkte jarenlang bij Telesur als netwerk engineer en was tevens drie termijnen bestuurslid van de personeelsbond binnen het bedrijf. Inmiddels gepensioneerd, stort hij zich met volle overgave op een nieuwe uitdaging: de politiek. "Ik wil mijn bijdrage leveren aan de wederopbouw van Suriname," stelt Djokarijo. "Ik ben pas twee maanden actief, maar zie het als mijn plicht om mijn krachten in te zetten voor het land."

In zijn vrije tijd houdt Djokarijo zich bezig met tuinbouw, maar zijn politieke missie is serieus. Zijn belangrijkste speerpunten zijn de bestrijding van corruptie, het verbeteren van het onderwijs en de gezondheidszorg in het binnenland, en het versterken van de communicatie met deze gemeenschappen.

Hij is scherp in zijn analyse van de huidige situatie: "Suriname is straks 50 jaar onafhankelijk. Geen enkele partij die sindsdien regeerde heeft serieus geïnvesteerd in de bewustwording en educatie van onze binnenlandse bevolking. Dat moet anders."

Djokarijo is ook uitgesproken over economische kwesties. Hij is tegen een voortzetting van het IMF-programma en pleit voor eigen verdiencapaciteit: "We moeten stoppen met lenen. Het land moet manieren vinden om zelf Amerikaanse dollars te genereren."

Over de recente verhoging van de schadeloosstelling voor parlementsleden (SRD 130.000 bruto) is hij kritisch: "DNA-leden moeten een hogere opleiding hebben en marktconform worden beloond, maar dan wel transparant. Een schadeloosstelling van USD 3.000, gebaseerd op de koers van de Centrale Bank, is redelijk."

Met een duidelijk sociaal en anti-corruptieprogramma wil Djokarijo het verschil maken in 2025. "Iedere burger, waar dan ook in Suriname, verdient gelijke kansen."

 

Gerenoveerde RGD-polikliniek Groningen opgeleverd

De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft op 17 april 2025 de gerenoveerde polikliniek in Groningen officieel opgeleverd, in aanwezigheid van prominente vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en lokale overheid. Het betreft de tweede opgeleverde RGD-polikliniek in het district Saramacca dit jaar; eerder deze maand werd ook de polikliniek in Calcutta in gebruik genomen.

De feestelijke oplevering vond plaats in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid drs. Amar Ramadhin, directeur Volksgezondheid drs. Rakesh Gajadhar Sukul, districtscommissaris Mitchel Wongsodikromo, RGD-directeur Radjesh Radjkoemar en andere betrokkenen.

Minister Ramadhin gaf in zijn toespraak aan dat de renovatie voortvloeit uit een werkbezoek aan Saramacca in augustus vorig jaar, waarna hij direct opdracht gaf tot verbetering van de gezondheidsinfrastructuur in het district. Dankzij ondersteuning van de Inter-American Development Bank (IDB) kon de financiering van het project worden gerealiseerd.

De bewindsman benadrukte het belang van eerstelijnszorg, waarbij de focus niet alleen op behandeling ligt, maar ook op preventie, advies en counseling. “We wachten vaak te lang om naar de dokter te gaan. Preventie is de sleutel,” aldus Ramadhin. Hij sprak zijn dank uit aan alle betrokkenen die hebben bijgedragen aan het project.

RGD-directeur Radjesh Radjkoemar prees het ministerie van Volksgezondheid voor de steun en bedankte tevens het technische team van het commissariaat, de RGD en alle overige actoren. “Als we het samen doen, bereiken we een mooi resultaat voor de samenleving van Saramacca,” stelde hij.

Districtscommissaris Wongsodikromo noemde de oplevering een mijlpaal en onderstreepte het belang van toegankelijke medische voorzieningen. Hij riep de gemeenschap van Groningen op om zorgvuldig om te gaan met de vernieuwde faciliteit.

De poliklinieken van Boskamp, Calcutta en de dienstwoning te Groningen zijn reeds gerenoveerd. Renovaties aan de poliklinieken van Tijgerkreek zijn momenteel gaande, met oplevering gepland voor begin mei. Daarnaast staan ook nieuwe RGD-faciliteiten gepland in Alliance, Ellen (Commewijne) en Wonoredjo (Moengo).

In het verzorgingsgebied van de Medische Zending zijn momenteel drie nieuwe poliklinieken in aanbouw: Soekoenale, Palumeu en Apetina. Deze worden eveneens in mei opgeleverd, waarmee een bredere dekking van de eerstelijnszorg in afgelegen gebieden beoogd wordt.

Copyright alle rechten voorbehouden © 2025 privacy - servicevoorwaarden