Bee: Wet Grondenrechten dinsdag weer op agenda
By lokaal | Trending Posts
Published on: Sunday 23 February 2025 03:51 AM
SHARE
De conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken, beter bekend als de Wet Grondenrechten, staat dinsdag weer op de agenda van de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). “We hebben nog maar 2 maanden te gaan,” zei DNA-voorzitter Marinus Bee gisteren, nadat de ABOP zich had geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) voor deelname aan de verkiezingen. Afgelopen vrijdag was er geen quorum om te vergaderen over deze wet. Daarnaast bleek er een nota van wijziging in de conceptwet te zijn, wat veel kritiek heeft opgeroepen. Naast maatschappelijke groeperingen hebben ook politieke partijen, waaronder de NDP, hun beklag hierover gedaan.
Volgens Bee wordt een wet nooit aangenomen zoals die wordt ingediend bij de DNA. “Kijk bijvoorbeeld naar de wet van Telesur. Het parlement is een operatietafel. Wat je wilt veranderen, kun je amenderen. Wij zijn het ook niet eens met wat gestuurd is over de Wet Grondenrechten, maar als het bij de regering blijft hangen, kunnen we er niets aan doen. Laat het naar het parlement komen, dan gaan we de maskers zien vallen,” zei Bee.
De DNA-voorzitter zei dat als een conceptwet naar het parlement is gestuurd, het dan een verantwoordelijkheid wordt van de DNA-leden. “Bij de afgelopen vergadering van vrijdag waren de volgende partijen aanwezig: ABOP 8 leden, BEP 1 lid, NPS 1 lid en VHP 7 leden. De NDP was afwezig. Dat was niet voldoende om quorum te hebben. Bepaalde partijen schreeuwen dat ze grondenrechten willen hebben, maar als de wet op de agenda is geplaatst, zijn ze niet te vinden,” merkte Bee op.
Bee is ook niet te spreken over de BEP, die altijd klaagt over grondenrechten. “Maar op 9 april 2020, een maand voor de verkiezingen van 25 mei 2020, dienden ze een concept in, waarvan de initiatiefnemers nergens meer op een lijst voorkwamen. Dus ze zouden geen parlementariërs meer zijn. Dat is misleiding,” zei de DNA-voorzitter. “Als je verandering wilt, kom met je bijdrage. Wetten zijn nooit 100% goed. Hoe vaak hebben we zaken in een conceptwet niet veranderd en verbeterd? Laten we de wet alvast behandelen en aannemen. Je bouwt een evaluatieperiode in van 2 tot 3 jaar. In ieder geval heb je dan ten minste de gebieden van mensen beschermd tegen uitgiftes. Vervolgens maak je de aanverwante wetten. Laten we de eerste stap zetten. Toen Jenny Simons DNA-voorzitter was, werd er een wet aangenomen ter bescherming van die gebieden. Maar die wet is nooit afgekondigd. Als dat was gebeurd, hadden we de vele uitgiften in deze gebieden nu kunnen voorkomen,” benadrukte Bee.
GERELATEERD NIEUWS
Acht jeugdige verdachten aangehouden
De politie van het bureau Santodorp heeft op vrijdag 21 februari 2025,...
Sunday 23 February 2025, 03:34 AM| Trending Posts
Verdachte die inreed op politieambtenaar aangehouden
De verdachte M.D.(33) die woonachtig is in de omgeving van de Poortens...
Sunday 23 February 2025, 03:35 AM| Trending Posts
Vaticaan: toestand paus Franciscus verslechterd
De toestand van paus Franciscus is vandaag achteruitgegaan na een "lan...
Sunday 23 February 2025, 03:39 AM| Trending Posts
DOE en PRO: geen massameeting, A20: wel massameeting
De drie partijen die onder de vlag van A20 mee zullen doen aan de verk...
Sunday 23 February 2025, 10:34 PM| Trending Posts
Santokhi: Na verkiezingen grondconversie naar 5 hectare
Als de VHP de verkiezingen van 25 mei 2025 wint, zal de maximale groot...
Sunday 23 February 2025, 10:37 PM| Trending Posts